Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik går av som statsråd, men fortsetter som Ap-nestleder hvis partiet ønsker det. Tajik ba selv statsminister Jonas Gahr Støre om å få trekke seg og går nå tilbake til Stortinget.

Tajik holdt en pressekonferanse onsdag der hun fortalte at hun ikke vil tillate at feil hun begikk for 15 år siden står i veien for regjeringens arbeid i dag. Presset mot Tajik er blitt stadig større etter at VG avslørte at Tajik fikk skattefri pendlerbolig i Oslo basert på en leiekontrakt i Rogaland hun aldri benyttet seg av. Tajik har ikke klart å dokumentere at hun hadde reelle boutgifter i hjemfylket som gjorde henne kvalifisert for skattefri pendlerbolig.

– Jeg beklager, jeg betaler ekstra skatt, og jeg går av, sa Tajik.

Tajik sa at hun daglig får spørsmål av pressen om bruken av pendlerbolig da hun var rådgiver i Stoltenberg-regjeringen i perioden 2006 til 2010, og at det er blitt en belastning for regjeringens arbeid.

– Det ber jeg om tilgivelse for. Det er min feil. Det er derfor jeg ba om å få betale inn ekstra skatt. Så er det sånn at ingen har krav på tillit og alle kan gjøre feil. Men den som er øverste sjef for arbeidspolitikken er avhengig av tillit. Det er andre som kan være arbeidsminister, sier hun.

Fortsetter som nestleder

– Hvordan kan du være nestleder hvis du ikke kan være statsråd?

– Det som har betydd noe for at jeg ønsker å fratre, er at spørsmålene jeg får og svarene jeg gir skygger over regjeringens arbeid. Jeg er opptatt av at politikken skal få skinne og at vi på ekte skal klare å gjennomføre reformer. Skal det være arbeidsro til å gjøre det, er det bedre for laget at jeg fratrer som arbeidsminister. Men jeg er motivert for å gjøre en jobb for partiet og ser frem til å gjøre det på Stortinget, sa Tajik på spørsmål fra DN.

Tajik sier selv at hun ikke tror hun har brutt loven, men beklager likevel at hun har gjort en rekke feil. På pressekonferansen ble Ap-nestlederen spurt om hvorfor hun ikke fortalte om dette da Kjell Ingolf Ropstad (KrF) måtte gå av som statsråd og partileder som følge av en pendlerboligskandale før valget, eller da tilsvarende saker om tidligere stortingspresident Eva Kristin Hansens pendlerbolig var aktuelt.

– Det falt meg ikke inn. Hvis jeg hadde overskuet at dette er spørsmål jeg burde stilt meg selv på et tidligere tidspunkt, ville jeg definitivt gjort det, svarer Tajik.

Tajik ble spurt om hun vil ta en lederrolle i Stortinget når hun nå går av som statsråd.

– Jeg er veldig motivert for å være en del av det laget. Jeg kommer til å ta ansvar der. Jeg kommer ikke til å sette meg i et hjørne og sture, sa Tajik.

Pendlerbolig-saken

Som VG skrev 20. februar fikk Tajik en skattefri pendlerbolig basert på en leiekontrakt i Rogaland hun aldri benyttet seg av. Tajik oppga først at hun ikke hadde boutgifter i hjemfylket, men oppga nye opplysninger til Statsministerens kontor da hun fikk beskjed om at hun måtte skatte av Oslo-boligen dersom hun ikke hadde andre boutgifter.

Tajik har selv sagt at hun frivillig skal betale skatt for fordelen hun fikk for pendlerboligen. Ifølge henne selv er det snakk om nesten 200.000 kroner.

LO-kritikk

Mandag rykket tre LO-ledere ut i VG med krav om bedre svar fra Tajik i saken. LO-toppene mente det var nødvendig for å gjenopprette tilliten til statsråden og viste til stor misnøye blant egne medlemmer.

– Dette er en sak som vi har fått mange tilbakemeldinger på fra våre medlemmer og tillitsvalgte. Hadia Tadjik har selv sett alvoret i saken, og jeg respekterer avgjørelsen hennes om å trekke seg som landets arbeidsminister, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til DN.

LO-lederen takket Tajik for innsatsen.

– Hun har vist at hun har vært en god arbeidsminister, som på kort tid har levert mye god politikk for vanlige arbeidsfolk, sier hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tajik sier hun krysset av feil i pendlerbolig-skjema