Saken oppdateres.

Mandag forteller Aker-eier og milliardær Kjell Inge Røkke at han har flyttet til Lugano i Sveits.

– Jeg har valgt Lugano som mitt nye bosted – det er verken billigst eller har de laveste skattene, men det er til gjengjeld et flott sted med en sentral beliggenhet i Europa, skriver han i et brev til Akers aksjonærer.

– Overraskende

Ap-topp Hadia Tajik har i lang tid tatt til orde for endring av den lukrative fritaksmetoden og ønsket økt skattlegging av Norges rikeste mennesker.

– Jeg må innrømme at denne nyheten overrasket meg. Kjell Inge Røkke er Norges rikeste mann, og annonserer nå at han er ferdig som bidragsyter til det norske fellesskapet. Et fellesskap og et samfunn som har bidratt med sitt til Røkkes karriere og formue. Han bestemmer selvsagt selv hvor han vil bosette seg, men dette aktualiserer definitivt debatten om regelverket rundt skattefri realisering av kapitalgevinster etter fem år i utlandet, sier hun.

Også SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes reagerer på flyttingen:

– Det er dessverre veldig vanlig å flytte til Sveits for å unngå skatt. Slik flytter verdens rikeste på sine formuer for å unngå å bidra til fellesskapet, sier ham.

Presseavdelingen til finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier til DN mandag ettermiddag at Vedum ikke har noen kommentar til saken.

Formue på 19,6 milliarder kroner

Røkke skriver ikke rett ut at han flytter fordi det er et lavere skattenivå i Sveits. Ved å flytte har trolig Røkke likevel mye å spare på utbytter, inntekt og andre gevinster formuen hans genererer.

Kjell Inge Røkke har en ligningsformue på 19,6 milliarder kroner. I 2020 betalte han 175 millioner kroner i skatt. Siden 2008 har Røkke betalt 1,5 milliarder kroner i skatt.

Fraflyttingsskatt

Knag Fylkesnes mener denne formen for formuesflytting burde vært skattlagt på riksgrensen:

– Du kan ikke få et klarere eksempel på hvorfor SVs forslag om en fraflyttingsskatt er en god ide. Jeg frykter at flere av landets superrike vil forlate landet fram til en slik utflyttingsskatt er innført. SV foreslo dette i vår. Nå må regjeringen ta grep, sier han.

Røkke har en formue tilsvarende 84 000 årslønner for en gjennomsnittsnordmann, sier Fylkesnes.

–Store verdier som er skapt i Norge, av norsk arbeidskraft og norske ressurser, kan nå tas ut i Sveits uten at det kommer det norske fellesskapet til gode.

Rødt: – Kvalmende

Rødt-leder Bjørnar Moxnes reagerer kraftig på nyheten om at Røkke bytter pass.

– At Norges 8. rikeste mann synes han må flytte til Sveits for å spare penger, samtidig som stadig flere nordmenn står i kø for matutdeling, er et kvalmende bilde på Forskjells-Norge, sier han.

Moxnes mener Aker-milliardæren har bygd formen på norske arbeidstakere og norske naturressurser.

– Heldigvis er det ikke sånn at et et samfunn trenger milliardærene, det er milliardærene som trenger alle oss andre. Norge vil klare seg fint uten Røkke. Han tar verken med seg verftene eller oljen til Sveits, sier Moxnes.

I likhet med SV, ønsker Rødt å skattlegge formuer som tas med ut av landet.

– I stedet må vi jobbe internasjonalt for bedre formuebeskatning, og innføre en exitskatt slik at kapitalister som har tjent seg rike på norske ressurser ikke kan stikke av fra skatteregningen, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.