– I dialogen med velgerne prøver de å gi inntrykk av det motsatte. Men Høyre og Frp har gang på gang foreslått å selge og privatisere norske ressurser og verdier, både i regjering og i sine valgprogrammer. Det er et dobbeltspill, sier Tajik til NTB.

Hun viser til at Høyre og Frp har gått inn for nedsalg i flere selskaper enn regjeringen har fått gjennomslag for.

– Flertallet i Stortinget har stemt ned de fleste forslagene, men hvis Frp og Høyre får fortsette i regjering, har de som mål å selge mer av våre felles verdier, hevder Ap-nestlederen.

– Salg av Norge

I Solberg-regjeringens egen eierskapsmelding fra 2014 ble det bedt om å fullmakt til helt eller delvis å selge statens aksjer i Ambita AS (Tidligere Norsk eiendomsinformasjon AS), Baneservice, Cermaq, Entra, Flytoget, Mesta, SAS og Veterinærmedisinsk Oppdragssenter. I tillegg ville regjeringen ha fullmakt til å redusere statens eierskap ned mot 34 prosent i Kongsberg og Telenor.

Regjeringen har solgt Cermaq, redusert eierandelen i Entra og SAS samt økt arronderingssalget i Statskog. Statsbudsjettet fornyer dessuten salgsfullmaktene for Ambita, Mesta, SAS og Telenor. Ifølge Ap er det «salg av Norge» regjeringen driver med.

– Regjeringspartiene sier det er et mål å redusere det statlige eierskapet, og at eierskapet skal begrunnes særskilt, framholder Tajik.

Skjuler iveren

Hun mener regjeringen har innsett at nedsalg og privatisering ikke er populært blant velgerne og derfor underspiller sin egen politikk på området.

– Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen gikk til og med så langt at han på direkten i NRKs Dagsnytt Atten benektet at regjeringen har lagt fram forslag om å selge Kongsbergsgruppen, Telenor og Flytoget, sier Tajik.

– Og det er jo heller ikke sånn at Høyre og Frp tidligere har vært for salg, men nå har snudd. Det er bare å lese programmene deres, framholder hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.