- Jeg konstaterer at mange mener man ikke bør politisere Nobelkomiteen, med Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet i spissen så har man greid nettopp det. Nå har de fått masse oppmerksomhet, kanskje også i utlandet, om dette spørsmålet. Det er takket være Jonas at spørsmålet er satt på spissen. Hadde han holdt fred og akseptert at jeg ble valgt inn som Frps representant, hadde det ikke vært noe problem i det hele tatt, sa Carl I. Hagen til DN før fredags avstemming om sammensetningen av Nobelkomiteen.

Komiteens tilrådning, uten Hagens kandidatur, ble fredag vedtatt. Frps forslag ble stemt ned.

- Når det legges så mye krefter ned for å hindre at jeg ikke blir valgt, skulle det bare mangle at de ikke klarer det, sa Hagen før avstemningen.

Søndag deles fredsprisen ut. Hagen selv beskriver oppladningen som "uvirkelig".

- Det er uvirkelig opplevelse å observere at det skal så mye til å sette sammen Nobelkomiteen. Hvem som er valgbare og ikke burde settes ned i lovs form. En slik lov kunne jeg skrevet på tre kvarter, men det systemet finnes ikke i dag.

- Hva har du lært av denne opplevelsen?

- Vi har vel alle lært noe, men jeg vil ikke si hva, svarer Hagen.

Rødt: Spektakulært uegnet

Tidligere denne uken vedtok Stortinget å hastebehandle et representantforslag om å sette en stopper for at vara- og stortingsrepresentanter kan velges inn i nobelkomiteen. Fredag sa Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi at de fortsatt ønsket en skriftlig votering om Hagen.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener et nobelkomité uten Hagen er det eneste rette. Han beskriver Frps kandidat som "spektakulært uegnet".

- En kan si mye om Carl I. Hagen, men at at han er en utpreget fredsforkjemper er neppe noe man kan sette to streker under, sa Moxnes fra talerstolen.

Han ønsker å fremme jurist og Nobelkritiker Fredrik Heffermehl som motkandidat til Hagen.

Tidligere i uken ble det kjent at Fremskrittspartiet står alene om mindretallsinnstillingen som ber om at Hagen velges til Nobelkomiteen. Stortingspresident Olemic Thommessen la fredag frem komiteens innstilling om at Berit Reiss-Andersen velges som medlem for en ny periode, samt Anne Enger. Sistnevnte overtar plassen etter avdøde Kaci Kullmann Five.

Kristin Clemet, Inger Skjesbæk og Sofie Høgestøl foreslås som varaer. Clemet kan i praksis få fast plass frem til Frp finner en valgbar kandidat - dersom ikke Hagen blir akseptert.(Vilkår)

Slik er Nobel-helgen
Hvert år blir Nobels fredspris delt ut i Oslo. Fra fredag til mandag har vinnerne et tett program de skal følge. Her er en animert oversikt med historiske bilder som viser alt de skal rekke på en langhelg.
02:37
Publisert: