EØS-avtalen er et hett tema blant topper i fagbevegelsen og Arbeiderpartiet i forbindelse med den årlige Kartellkonferansen til LO Stat på Gol.
Bakgrunnen er at Fellesforbundet kan snu om avtalen, noe som igjen kan føre til EØS-nei i LO.
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) anklaget tidligere i uken Arbeiderpartiet for manglende vilje til å forsvare EØS. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen rykket ut mot Isaksen da han holdt sin åpningstale på Gol.
– For det første så har han helt tydelig glemt at han sitter i en regjering med et parti som ønsker å reforhandle deler av EØS-avtalen. For det andre, etter fem år i regjering, så skjønner han altså ikke at det er regjeringens politikk, og det faktum at den skylder på EØS når den gjennomfører den, som provoserer, sa han.
LO-lederen viste blant annet til potensiell privatisering av jernbanen i forbindelse med EUs jernbanepakke.
Forsvarer avtalen
Isaksen og Høyre «skyver EØS foran seg i sin privatiseringsiver», mener LO-lederen. Han spurte hvordan Høyre vil hindre at regjeringens politikk undergraver tilliten til EØS-avtalen.
– Jeg tror folk er oppgitte over påstander om at vi ikke kan løse opplagte problemer fordi det strider mot EØS-regler, sa Gabrielsen i talen.
Han benyttet samtidig anledningen til å advare mot konsekvensene hvis EØS-avtalen blir vraket, som flere LO-forbund nå åpner for.
– Jeg mener det er farlig å så tvil om EØS-avtalen. Det kan få store konsekvenser for norsk næringsliv, men vi må altså bruke det handlingsrommet vi har. Og det gjør ikke regjeringen i dag, sa Gabrielsen.
Slik svarer Isaksen
DN har orientert næringsministeren om kritikken fra LO-lederen.
– Jeg synes LO er best når de er en ansvarlig, helhetlig og konstruktiv fagforening – som de jo også er – ikke når de blir et talerør for Arbeiderpartiet, sier Isaksen.
– Det er jo slående at når jeg kritiserer Arbeiderpartiet, men viser forståelse for den viktige EØS-debatten i LO, rykker LOs leder ut for å forsvare Arbeiderpartiet og angripe regjeringen. Vi er vant til det i valgkamper, men det pleier å begrense seg til det, sier han.
Isaksen sier han er enig med Gabrielsen om at det må gjøres mer for å sikre et ordnet arbeidsliv, og viser til at arbeidsminister Anniken Hauglie (H) jobber med saken sammen med partene i arbeidslivet.
– Vi må også bli flinkere til å vise frem hvordan vi nettopp ønsker å utnytte handlingsrommet i EØS, for eksempel for treforedlingsindustrien, hotellnæringen eller ideelle, erkjenner statsråden.
– Jeg vil også gjenta at også arbeidsgiversiden må tenke gjennom hvorvidt de bidrar til å svekke tilliten til hele EØS-avtalen. Det er det ingen som tjener på, legger han til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.