Knut Arild Hareide kjempet i Østfold KrF til siste delegat mot nestleder Olaug Bollestad og stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan. Østfold skulle tirsdag kveld sende 8 delegater til landsmøtet.

På forhånd ble det tippet 5–3 i blå favør. Slik gikk det også til slutt. I første omgang stemte 28 av 93 rødt, 36 blå, mens hele 29 valgte Hans Fredrik Grøvans gule alternativ – fortsatt opposisjon. Det innebar to røde delegater, tre blå og tre gule.

Av disse siste tre gule, vil én av dem ende på rød side og to på blå hvis de må velge på landsmøtet. Og dermed er siste etappe i det som i Moss ble kalt Tour de KrF avsluttet.

Hadde 95 før det siste møtet

Allerede før KrFs siste årsmøte ble det klart at Knut Arild Hareide ikke klarer å sikre seg et flertall av delegatene som skal til for å støtte rådet om å kaste Erna Solberg som statsminister.

Bollestads syn om å forhandle med den blå regjeringen først, ble støttet av 95 delegater, halvparten av de 190 delegatene på fredagens landsmøte.

Etter at Østfold gjorde seg ferdig tirsdag kveld, har høyresiden i KrF vunnet frem med støtte fra 99 delegater, mens de røde har 90 delegater.

Man har da regnet de såkalt gule delegatene som ønsker fortsatt opposisjon inn på den siden de sekundært vil velge dersom det ikke blir flertall for opposisjonsalternativet. Kun én av de gule delegatene har sagt at hun ikke vil velge en side.

Hareide: – Fornøyd

KrF-leder Knut Arild Hareide sier han ikke har gitt opp.

– Jeg er fornøyd med tre delegater i Østfold etter fylkesårsmøtet. Selv om det nå ser ut til at det er større sannsynlighet for at jeg taper, har jeg ikke gitt opp. Nå får vi avvente landsmøtets endelige beslutning på fredag, sier Hareide.

Det har vært mye snakk om at Rogaland valgte å sende en flertallsdelegasjon, og ikke basert på den forholdsvise støtten til høyre- og venstresiden i fylket. Med forholdstall ville de røde fått fire mandater mer, på bekostning av de blå. Men dette hadde altså ikke holdt, ettersom stillingen da ville endte på 95–94 i favør de blå.

Hemmelig eller åpent

Men oversikten over delegater er uansett foreløpig på papiret. For skjebnevalget for KrF og hvem som skal styre landet, avgjøres ikke før under landsmøtet fredag.

Spørsmålet nå er om Knut Arild Hareide klarer å holde på planen om hemmelig skriftlig votering, noe som tilhengerne hans mener er en fordel. For da vil det kunne være lettere å overtale blå delegater til å ombestemme seg.

Men parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan er blant flere som vil gjøre opprør mot denne voteringsmåten. Han mener det må være en åpen votering.

Æresmedlem og mangeårig stortingsrepresentant Line Henriette Holten hadde ikke stemmerett på Østfolds årsmøte, men støtter Grøvans krav for å unngå et splittet parti.

– Leser du faglitteratur om forsoning, er det åpenhet som er viktig. Å ha skriftlig votering når man har deltatt på årsmøter landet rundt med full åpenhet, og så skal man ikke gjøre det på landsmøtet, som er hoppkanten inn til forsoning? Nei, åpenhet er veien til forsoning, sier Holten til DN.

– Det høres bibelsk ut?

– Ja, du er jo i KrF nå, og jeg er teolog, sier Holten.

Tidligere KrF-topp Line Henriette Holten slutter seg til kravet om åpen avstemming på landsmøtet fredag.
Tidligere KrF-topp Line Henriette Holten slutter seg til kravet om åpen avstemming på landsmøtet fredag. (Foto: Petter Berntsen)

Må være lojale

Da Hareide kom til Østfold KrF tirsdag, utelukket han ikke at landsstyret torsdag kan revurdere innstillingen om hemmelig votering. Og nestleder Olaug Bollestad er åpen for endringer.

– Jeg er ikke redd for å diskutere det og vil gjøre det i landsstyret torsdag, sier Bollestad.

Allerede før kveldens første innlegg, ville fylkesleder Brynjar Høidebraaten «legge tungt» over forsamlingen, i lys av debatten om hemmelig eller åpen votering på landsmøtet:

– Jeg vil anmode om at de som velges i kveld blir lojale mot den fargen de velges som, sa Høidebraaten. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Redd for å få skjeggkre i hus? Dette mener skadedyrbekjemperen du må gjøre
– Jeg kaller dem mulla Krekar.
01:58
Publisert: