– En konstruert regjeringskrise hvor Erna Solberg kastes til fordel for Jonas Gahr Støre er vanskelig å forsvare overfor våre velgere, skrev parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan og stortingsrepresentant Steinar Reiten til sentralstyret i KrF mandag kveld.

Det er en av grunnene til at de to anbefaler at partiet forblir i opposisjon. Dermed vil partiet holde løftet om å ikke gå inn i regjering med Fremskrittspartiet, og samtidig beholde Erna Solberg (H) som statsminister.

– Det er forståelig at man ser etter nye løsninger gitt dagens oppslutning. En løsning som innebærer regjering med Ap og Sp, hvor SV havner på vippen, fremstår overilt og litt panikkartet. En slik løsning er etter vårt syn heller ikke tro mot KrF, skriver de to til sentralstyret.

«Legger en regjeringskrise i bestilling»

Grøvan er i USA frem til neste uke, men Reiten utdyper overfor DN hva de to mener.

– Vi kan få den svært uheldige situasjonen at landsmøtet fatter et vedtak, riktignok et fullmaktsvedtak, om et avgjørende linjeskifte for KrF i norsk politikk som i realiteten legger en regjeringskrise i bestilling hos partiets stortingsgruppe, sier han.

Reiten og Grøvan er ikke de eneste partitoppene som venter reaksjoner hvis regjeringen kastes. Nestleder Kjell Ingolf Ropstad fortalte mandag til DN at han ikke tror folk vil forstå hvorfor statsministeren skal kastes nå.

Steinar Reiten ønsker at KrF forblir i opposisjon. Her er han under årets trontaledebatt i stortingssalen.
Steinar Reiten ønsker at KrF forblir i opposisjon. Her er han under årets trontaledebatt i stortingssalen. (Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix)

Mener de ikke har spurt velgerne

KrF-leder Hareide har anbefalt et samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, men en slik løsning vil være avhengig av støtte fra SV. Grøvan og Reiten mener KrF ikke har noen forankring hos velgerne for et slikt veivalg.

– Ved å definere KrF som et ikke-sosialistisk sentrumsparti uten å gå i regjering nå, er vi tro mot velgerløftet vi ga om samarbeid før valget. En beslutning om å gå inn i en regjering med Arbeiderpartiet som lener seg mot SV vil være et historisk linjeskift vi ikke har spurt våre velgere om. I tillegg vet vi at det vil føre til en betydelig avskalling og bidra til en venstredreining i norsk politikk, skriver de i begrunnelsen.

Å forbli i opposisjon vil gjøre det enklere å kommunisere om politikken, ifølge duoen.

– Da kan vi i langt større grad selge våre seiere og resultater, uten utydelig dobbeltkommunikasjon, og uten å snakke ned regjeringen eller oss selv. Vi bør ikke gi fra oss den vippeposisjonen vi har nå, men for å lykkes inn mot neste valg må vi avklare vår posisjon. Det vil skape trygghet og forutsigbarhet internt og troverdighet og slagkraft eksternt, skriver de.

Kunne blitt enig om budsjett

DN skrev mandag om KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstads reaksjon etter at regjeringen la frem sitt forslag til statsbudsjett. Det skal vedtas innen slutten av november, men ingen forhandlinger starter før KrF velger sin nye retning.

Ropstad tror ikke det vil være forståelse for å kaste Solberg nå.

– Jeg tror mange vil reagere dersom Erna Solberg blir kastet. Vi har forhandlet frem budsjetter med hennes regjering i fem år og klart å bli enige. Dagens budsjett kunne vi også blitt enige om, sa han til DN mandag.

Også finanskomiteens leder, Henrik Asheim (H), advarte mandag mot å vrake regjeringen uten å ha noen sak å gjøre det på.

Ropstad ønsker en annen retning for KrF enn Grøvan og Reiten, og vil helst sondere med dagens regjering.

Avgjør i november

2. november er skjebnedagen for KrF. Da skal et ekstraordinært landsmøte bestemme partiets nye retning, eller eventuelt velge løsningen Grøvan og Reiten har lansert.

I den kommende måneden skal KrFs splittede partiledelse reise rundt i landet til ulike lokallag og argumentere for sine syn på saken. Nestleder Olaug Bollestad er på samme side som Ropstad, og vil først snakke med dagens regjering om et mulig samarbeid.

Her er KrF-godbitene i statsbudsjettet
Politisk redaktør i DN Kjetil B. Alstadheim tar deg med til budsjetthyllene på Stortinget.
03:24
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.