Amundsen ble meldt savnet da han ikke kom hjem fra en joggetur i Porsanger i Finnmark søndag. Han ble funnet av letemannskap.

– Nå er alt mørkt. Vår elskede pappa og kjæreste døde i går. Han dro på joggetur i går formiddag og kom ikke tilbake. Jeg klarer ikke å ta innover meg at vi skal leve videre uten deg, men du vil være med oss hver dag, skriver kona Karen Marie Berg på Facebook mandag morgen.

Politiet i Finnmark opplyser om at de ikke har mistanke om at det har skjedd noe kriminelt. Dødsårsaken er foreløpig ukjent.

Støre: –Uvirkelig

Ap-leder Jonas Gahr Støre har tatt imot nyheten om Amundsens død med stor sorg.

– Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om Hans Kristian Amundsens brå bortgang. Mine tanker og dype medfølelse er nå hos de aller nærmeste, hans kone og barn og resten av familien, skriver Støre i en epost til DN via kommunikasjonsenheten.

Støre sier Amundsen var «levende til stede i alt han deltok i».

– Det er uvirkelig at han nå er gått bort. Jeg sitter igjen med mange gode minner fra vårt nære samarbeid og vennskap, og stor takknemlighet for den innsatsen han nedla for Arbeiderpartiet gjennom flere år. Han hadde en enorm arbeidskapasitet, et stort engasjement og var en verdifull støtte for meg og for medarbeiderne på Stortinget. Vi er i sorg. Hans Kristian vil bli dypt savnet, sier partilederen.

Støtten kommer også fra den politiske opposisjonen.

– Så trist å få nyheten om Hans Kristian Amundsens død. Politisk uenig, men hyggelig og dyktig. Alt for ungt, mine tanker går til familie og venner, skriver statsminister Erna Solberg (H) på Twitter.

– Mine varmeste tanker til de etterlatte etter Hans Kristian Amundsen. Tross politisk uenighet var han en hyggelig og svært engasjert politiker, skriver Frp-leder og finansminister Siv Jensen på Facebook.

Trakk seg etter konflikt

I februar trakk Amundsen seg som leder av Arbeiderpartiets sekretariat på Stortinget etter en konflikt med partisekretær Kjersti Stenseng.

I Ap-sammenheng ble han blant annet kjent som mannen som skrev flere av tidligere statsminister Jens Stoltenbergs taler. I vinter sa Amundsen til DN at han skrev én tekst i døgnet i måneden etter terrorangrepene 22. juli 2011.

Det var planlagt en bok til høsten med Amundsens 22. juli-tekster.

– Det ble mange taler. Rosetoget, Domkirken, moskeen, Folkets Hus, Stortinget – og alle talene i begravelsene. Jeg tenkte jeg kunne lage en slags begravelsesmal, men det gikk ikke. Alt gikk direkte, og alt ble publisert. Hver tekst måtte være unik. Jeg sto opp hver morgen klokken tre for å skrive. Da fant jeg ro og konsentrasjon. Jeg kunne ikke ta lett på det. De døde skulle begraves, for de etterlatte var det selvsagt umåtelig viktig. Det ble forventet at Jens skulle si noe hver gang, sa Amundsen i februar.

Jens Stoltenberg traff Amundsen senest forrige helg. Stoltenberg beskriver bortgangen som «ufattelig og dypt tragisk».

– Hans Kristian og jeg var nære venner. Vi møttes i AUF på 1970-tallet, og vi jobbet sammen på Statsministerens kontor. Hans rolle 22. juli 2011 og i tiden etter betød mye for hvordan Norge håndterte terrorangrepet og tragedien som fulgte. Samarbeidet Hans Kristian og jeg hadde i denne tiden, var avgjørende for meg personlig, og vi har vært svært nære siden, sier Natos generalsekretær i en kommentar til NTB.

Hans Kristian Amundsen ble 58 år gammel og etterlater seg fem barn.(Vilkår)