– Folk der ute undrer seg over at et parti som ønsker at Erna Solberg skal fortsette som statsminister, skal felle hennes regjering uten at det er oppstått en konkret grunn. De fleste jeg treffer skjønner ikke hvorfor Erna Solberg fortjener å kastes nå, sier Hans Olav Syversen.

Etter at han mistet stortingsplassen i fjor etter 12 år som representant for Oslo, er han tilbake som advokatfullmektig, med bare lokale tillitsverv.

Syversen stiller seg helt på linje med KrF-toppene Kjell Ingolf Ropstad og Hans Fredrik Grøvan som i DN denne uken mente det fremstår uforståelig hvorfor landet trenger regjeringsskifte nå.

Partileder Knut Arild Hareide har anbefalt at KrF søker regjeringsmakt til venstre, med Arbeiderpartiet og Senterpartiet og med støtte fra SV. Veivalget splitter partiet, som tar en endelig avgjørelse på et ekstraordinært landsmøte 2. november.

Syversen mener det er langt mindre dramatisk å prøve forhandlinger med regjeringspartiene først.

– Hvis KrF da ikke er komfortable med det vi oppnår av politisk gjennomslag, kan vi gå tilbake til dagens situasjon, men forhåpentlig med klarere prioriteringer om hva vi skal få ut av vippeposisjonen, sier Syversen.

– Jeg er personlig heller ikke fremmed for en samarbeidsavtale som et alternativ til dagens fristilling, sier han.

Viste Aps sanne ansikt

DN møter ham på Youngstorget i Oslo der han minner om hva som skjedde samme sted, på Aps landsstyremøte etter valget i fjor.

Partisekretær Kjersti Stenseng slo da fast at en av lærdommene fra valgnederlaget var at sentrumsflørten var feil: «Venstre og KrF står for langt fra Ap til å inngå i et forpliktende samarbeid».

Partileder Jonas Gahr Støre sa også at Hareide bare kunne glemme å komme til Ap hvis ikke KrF bidro til å felle Solberg umiddelbart. LO-leder Hans Christian Gabrielsen, som også er sentralstyremedlem i Ap, jublet i fjor høst over at KrF-flørten var over.

Syversen mener uttalelsene bekrefter reelle motsetninger mellom de to partiene.

– Ap-ledelsen har jo rett i at KrF og Ap står såpass langt fra hverandre at et forpliktende regjeringssamarbeid ikke fremstår som naturlig, sier han.

Dette gjelder ifølge Syversen viktige områder for KrF som familiepolitikk og bioteknologi, tros- og samvittighetsspørsmål, friskoler og tilnærming til konflikten i Midtøsten.

– I bunn ligger også etter min mening en grunnleggende ulikhet i forståelsen av om samfunnet skal styres etter målet om en velferdsstat eller et velferdssamfunn. Når man så i tillegg må styre på SVs nåde i Stortinget, ser jeg store utfordringer for et slikt regjeringsprosjekt, sier Syversen.

Ingen vei tilbake

KrF-veteranen mener konsekvensene av et landsmøtevedtak som velger venstresiden er underkommunisert.

– Da vil loddet være kastet, og KrFs stortingsgruppe må forhandle frem et budsjett med Ap, Sp og SV. Man er i realiteten dømt til å lykkes med slike forhandlinger. For meg blir det naivt å tro at man i en slik situasjon kan «sondere muligheten til venstre» i en slags tro på at bordet ikke fanger. Å tusle tilbake til H, F og V og si at det gikk dårlig med sidebyttet ser vel alle er en urealistisk opsjon, sier Syversen.

Etter at budsjettet er unnagjort skal det så bli enighet om en regjeringsplattform med Ap og Senterpartiet.

– KrFs valgmuligheter vil også her være sterkt begrenset all den tid man har sagt at man vil i regjering. Det vil nok forhandlere i Ap og Sp ha klart for seg. Hvis ikke det lykkes, vil man da sitte igjen, høyst sannsynlig, med en mindretallsregjering av Ap. Det ville jo i tilfelle bli en merkelig konklusjon på det hele, sier Syversen.

Ikke lederkandidat

Hvis Hareide lider nederlag på landsmøtet og trekker seg som partileder, regnes Ropstad og Syversen som aktuelle til å overta. Men Syversen avviser at han er kandidat.

Landsmøtet skal være 2. november, etter at den splittede partiledelsen i omtrent en måned har reist rundt i landet og prøvd å overbevise lokallag. Senest på onsdag var Hareide og nestleder Olaug Bollestad i Trøndelag, der Hareide kom seirende ut.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tviler på at menn blir spurt om når de bestemte seg for å bli «karrieremenn»
Torsdag ble det arrangert konferanse om kvinner i mediene. Vi spurte deltakerne om deres beste tips til hvordan du skal håndtere mediene.
01:34
Publisert: