– Akkurat nå summer konflikten på et retorisk nivå. Trump-administrasjonen har vist at de roper, uten særlig handling, sier Arshin Adib-Moghaddam, professor ved School of Oriental and African Studies (SOAS) i London.
Han anser militær konfrontasjon som usannsynlig, men sier at dersom det skulle bli virkelighet, vil det innlede en global krig.
Alle mot én
Til nå har Trump møtt stor misnøye blant andre statsledere for helgens utbrudd mot den iranske presidenten Hassan Rouhani. Ifølge avisen The Guardian ble Trumps tone kritisert i Europa, som allerede er i stor uenighet med presidenten over hans avgjørelse om å trekke USA ut av atomvåpenavtalen fra 2015.
– De fleste globale aktører har marginalisert tilnærmingen til Trump-administrasjonen. Vi lever tross alt i en verden hvor USA er én spiller mot mange, sier Adib-Moghaddam.
Han tror også iranske myndigheter har folket på sin side.
– Reaksjonen så langt har vært at majoriteten av befolkningen samler seg bak lederne sine i møte med en utenlandsk trussel. Trump-administrasjonen blir utskjelt av mange iranere av samme grunner som flere andre i verden kritiserer denne presidenten. Hvem liker at landet deres sanksjoneres mot av en leder som Trump?
Selv om han forventer at den pågående konfrontasjonen vil forbli retorisk og begrense seg til Trumps økonomiske krigføring mot Iran, kan det i seg selv få store konsekvenser.
Alvorlige konsekvenser
Etter helgens Trump-utspill steg oljeprisen markant.
– Dette skaper uro og spenning i markedet. Siden sanksjonene ble fjernet har Iran økt oljeproduksjonen med 800.000 fat. Dersom denne produksjonen faller fra, blir det stramt i markedet, sa sjefanalytiker i Nordea Markets, Thina Saltvedt, til DN mandag. I Iran førte Trumps utspill til at den nasjonale valutaen falt kraftig mot dollaren, .
På den andre siden truer Iran med å stenge Hormuzstredet i respons til amerikanske oljesanksjoner. De største oljeeksportørene i Midtøsten er avhengige av dette stredet for transport, skriver Bloomberg.
– Hvis Trump-administrasjonen fortsetter med sin fiendtlige og radikale politikk, vil den iranske regjeringen motsette seg det på alle måter de kan. Dette er en selvsikker, konflikt-hardnet og mektig stat som vil forsvare sine interesser i regionen mot enhver form for utenlandsk aggresjon, sier Adib-Moghaddam.
Etter at Irans utenriksminister svarte Trump med samme mynt, gjenstår det å se hva den amerikanske presidenten foretar seg. SOAS-professoren tviler ikke på at vi vil se en respons om kort tid.
– President Trump er rask på avtrekkeren når det gjelder Twitter. Det virker uheldigvis som om han tror diplomati kan erstattes med twittermeldinger. Så ja, han vil fortsette å tvitre, sier han.(Vilkår)
President Trump er rask på avtrekkeren når det gjelder Twitter. Det virker uheldigvis som om han tror diplomati kan erstattes med twittermeldinger. Så ja, han vil fortsette å tvitre