Saken oppdateres.

Som DN skrev i går er regjeringens nye havvindmål at Norge skal installere 30 GW innen 2040. Det ble lansert av et topptungt kobbel av statsråder og statsminister Jonas Gahr Støre onsdag.

– I dag lanserer vi en storstilt satsing på havvind. Ambisjonen vår er at vi innen 2040 tildeler områder for 30 000 MW havvindproduksjon i Norge, sier statsministeren i en pressemelding.

Diskusjonen om havvind og kabler til utlandet, har gått varmt det siste året. Senterpartiet har vært dønn imot, og utbyggingen av sørlige Nordsjø II skjer uten mulighet til å koble havvindparken til utlandet selv om næringen selv mener det er en forutsetning for at prosjektene skal bli lønnsomme. I Hurdalsplattformen står det at regjeringen ikke skal åpne for flere utenlandskabler de neste fire årene.

Men frem mot 2040 sier regjeringen at det er en forutsetning for utbyggingen at kraften går til utlandet.

Ja til havvindeksport

Ifølge regjeringen blir ulike nettløsninger vurdert når havvindsatsningen rulles ut: Både toveis kraftflyt (hybridkabler), radialer til Europa og radialer til Norge kan være aktuelt for hver utlysning. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Olje- og energidepartementet (OED) skal ifølge regjeringen utrede konsekvenser av alternativene.

Det er derfor en forutsetning at betydelige deler av den produserte kraften vil gå til andre land, skriver regjeringen. Det betyr at det er duket for storstilt eksport fra kraft fra havvind.

– Dette er en sum som tilsvarer nesten like mye kraft som vi produserer i dag. Med denne ambisjonen går vi fra de to havvindmøllene som er i drift i dag til om lag 1500 havvindmøller. Byggingen skal skje i løpet av de neste 20 årene, sier Støre.

Under pressekonferansen kommenterte ikke Vedum åpningen for hybridkabler. Men etter hva DN forstår skal Sp være åpne for kabler som kun går fra havvindparker til utlandet, ettersom slike kabler ikke vil kunne brukes til eksport av vannkraften og med det belaste norske strømforbrukere.

DN erfarer: Regjeringens nye havvindmål er 30 GW innen 2040 dnPlus

Alle gode ting er tre

For tredje gang i år regjeringen holder pressekonferanse om havvindpolitikken. Først i februar, da det ble klart at det første leddet i havvindutbyggingen vil skje uten såkalte hybridkabler. Så da olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) la frem regjeringens tillegg til energimeldingen. I dag presenterte regjeringen et konkret mål – en mangel Støre & co. frem til nå har høstet mye kritikk for.

– Det er enorme mengder kraft vi kan få, supplerer finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) på pressekonferansen onsdag.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum under en pressekonferanse om havvind i Marmorhallen i Oslo.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum under en pressekonferanse om havvind i Marmorhallen i Oslo. (Foto: Lise Åserud)

Finansministeren mener store mengder havvind er helt nødvendig for å sikre et kraftoverskudd, samt føre til elektrifisering av sokkelen uten at det går på bekostning av strømforbrukere på fastlandet.

- Det er svakt at regjeringen ikke rydder opp i sitt eget elendige forslag fra i vinter der de ikke vil tillate hybridkabler. Det er det næringen trenger nå for å få fart i utbyggingen av havvind. Hele Sørlige Nordsjø II må dessuten utlyses før 2025, sier Ola Elvestuen stortingsrepresentant fra Venstre.

Han sier det er fint med et mål for 2040, men mener det trengs et mål for tiåret før, nemlig 2030.

- Det er helt avgjørende at arbeidet med å ta vare på miljøverdier og verne 30 prosent av våre havområder innen 2030 gjøres samtidig, sier Ola Elvestuen (V).

MDGs Rasmus Hansson er helt enig med Venstre. Han mener 2040 er for lenge tid, og at regjeringen mangler svar på hva som skal skje de neste ti årene utover at utbyggingen skal skje «trinnvis og gradvis».

- 2040-målet kan fort bli en sovepute. Vi trenger et tydelig, tallfestet 2030-mål for havvind, slik flere land rundt oss har. Hvis ikke skyver regjeringen satsingen for langt frem i tid, slik de også har gjort med klimamålene, sier Hansson.

– Altfor slapt

Energipolitisk talsperson i SV, Lars Haltbrekken, lar seg ikke imponere av regjeringens nye ambisjoner.

– Dette er altfor slapt. Det holder ikke å sette ambisiøse mål uten å ha noen virkemidler. Det er heller ikke avklart hvem som skal betale for dette, det kunne oljeselskapene gjort, sier han til DN.

Haltbrekken mener regjeringen kunne ha skapt en snarvei til en storstilt havvindsatsing ved å pålegge oljeselskapene å bygge ut flytende havvind. Da hadde vi vært et langt steg nærmere fornybarsamfunnet og store utslippskutt, mener han.

– Dessuten er vi helt avhengig av mer penger til forskning så man unngår konflikt med fiskeriene og verdifulle naturområder til havs. Så må forskningen få konsekvenser for hvor vi bygger ut havvind.

Under pressekonferansen understreket finansminister Vedum at staten skal være en betydelig aktør. Støre sa at Norge har god tradisjon for å finne ordninger som støtter oppstart av ny industri, og påpekte at mye tyder på at havvind vil være lønnsomt på sikt.

Frykter miljøstudier kan forsinke havvindutbygging med flere år – SV krever fortgang

Dårligst i klassen

Ifølge tall fra konsulentselskapet McKinsey har Norge frem til i dag vært dårligst i klassen når det gjelder ambisjoner og utbygging av havvind.

Mens Norge ikke har bygget ut noe havvind, og regjeringens tidligere kommuniserte mål var 4,5 gigawatt (GW) innen 2030, har Storbritannia hittil bygget ut 10 GW og har ambisjoner om 40 GW innen 2030.

McKinsey mente Norge bør skru opp havvindambisjonen til 20 gigawatt havvind innen 2030. Det kan ifølge konsulentselskapet skape 36.000 nye arbeidsplasser og gi en økt verdiskaping på 24 milliarder i 2030.

Administrerende direktør i Norsk olje og gass, Hildegunn T. Blindheim, er fornøyd med regjeringens nye ambisjoner.

– Det er bra regjeringen nå tydeliggjør Norges havvindambisjoner. Dette har næringen etterlyst over lang tid. Det vil legge grunnlag for en industriell havvindsatsning, og gi forutsigbarhet for havvindutviklere og leverandører som vil satse på havvind på norsk sokkel. Nå må vi komme i gang, sier hun i en pressemelding.

Innlegg: Ikke vent med grunnrenteskatt på havvind

Fornøyd er også forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.

– Det er gledelig å se at regjeringen nå kommer med en kraftfull satsing på havvind. Det er ingen kjapp måte å skape overskudd på ren og rimelig kraft i Norge. Men en slik ambisiøs satsing på havvind som regjeringen nå legger opp til, kan gir grunnlag for økt satsing på de fortrinnene vi har som industrinasjon, sier han.

Søker flertall i Stortinget

Regjeringens ønske om å komme med et havvindmål henger sammen med at Stortinget behandler tilleggsmeldingen til energimeldingen, og at næringen selv har ønsket seg at Norge setter seg tydelige ambisjoner, fortalte en kilde til DN i går.

Ap og Sp på Stortinget har allerede invitert de andre partiene på Stortinget til et bredt forlik om energimeldingen, og leder av energi- og miljøkomiteen, Marianne Sivertsen Næss (Ap), har spesifikt pekt på at havvindmålet, ifølge Aftenposten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.