– Det er en håndfull antall varsler og henvendelser. Flere enn én og færre enn fem, sier fylkesråd Aasa Gjestvang (Sp) til NTB fredag.

Den første henvendelsen kom i 2015. Den seneste henvendelsen kom i 2018 og gjelder en hendelse fra en tid tilbake, opplyser Gjestvang.

– I en sånn sak kan det være litt vanskelig å skille mellom varsler og andre henvendelser. Et varsel er en formell sak, men det kan være slik at vi har fått noen henvendelser som kanskje er i grenseland mellom et varsel og en annen type henvendelse. For å være helt korrekt har jeg valgt å si en håndfull varsler og henvendelser, sier Gjestvang.

«Dårlig dømmekraft»

Rønning leverte søknaden om fritak torsdag.

– Jeg har blitt konfrontert med at det har kommet reaksjoner på min atferd i sosiale sammenhenger der eldre og yngre politikere har møttes. Jeg er en sosial person som er glad i folk, men har ikke vært bevisst nok på grensesetting i min rolle, skriver Rønning i søknaden.

– Jeg erkjenner at jeg har utvist for dårlig dømmekraft i enkelte situasjoner, og det beklager jeg og er lei meg for, skriver Rønning videre.

Jenter under 20 år

Hamar Arbeiderblad , som først meldte om saken, erfarer at det er snakk om jenter under 18 år. Gjestvang vil ikke kommentere avisens opplysninger, men bekrefter overfor NTB at det er snakk om jenter under 20 år.

Gjestvang vil ikke utdype hva som ligger i upassende oppførsel.

– Det handler om en type misforhold mellom yngre og eldre. Det er vel egentlig det eneste jeg kan si, sier Gjestvang.

Hun vil ikke si noe om hvor hendelsene har skjedd.

– Men det har skjedd i sammenhenger der Dag Rønning har opptrådt som fylkesordfører, sier Gjestvang.

– Klokt å trekke seg

– Utfallet har kommet gjennom en tett dialog mellom Rønning og oss som har fulgt opp varslene. Den dialogen har gått mye av høsten 2017 og nå helt til i går, sier Gjestvang.

Senterpartiets generalsekretær Knut M. Olsen sier at saken ble varslet til Hedmark fylkeskommune, ikke til Senterpartiet.

– Vi ble orientert om saken i 2015 og var opptatt av at det ble håndtert bra den gangen. Mitt inntrykk er at det ble den, sier Olsen til Nationen.

– Det var riktig av Dag Rønning å trekke seg, fordi tillit er nødvendig for en politiker, sier generalsekretæren.

Fylkestinget i Hedmark vil behandle Rønnings søknad på et møte 15. januar. Ny fylkesordfører vil bli valgt på samme møte, opplyser Hedmark fylkeskommune.(Vilkår)