Det er historisk sus over årets valgresultat for Arbeiderpartiet. Oppslutningen på 21,7 prosent er partiets svakeste valg siden striden om Den kommunistiske internasjonale, som endte med partisplittelse før stortingsvalget i 1924.
Likevel har partiledelsen så langt unngått å ta ordet krise i sin munn. På valgnatten viste partileder Jonas Gahr Støre i stedet til at partiet har løftet seg fra enda svakere målinger.
– Jeg har vært med på et lag som har løftet seg gjennom valgkampen, vi begynte den med en måling der vi var halvparten av Høyre. Vi lå nede på 14, 15, 16 prosent. Så samlet vi oss politikken, samlet oss om hovedsakene. Vi har fått våre saker på dagsordenen, det har ført til at vi har vokst og Høyre falt. Men det holdt ikke helt inn, sier Støre til DN.
En rekke ordførere og partitopper feller en langt hardere dom over resultatet.
– Jeg mener vi må erkjenne hvor vi er. Situasjonen er veldig alvorlig. Vi må vurdere situasjonen ut ifra det, sier Tana-ordfører og tidligere Ap-nestleder Helga Pedersen.
Hun kan nå miste ordførerkjedet i Tana, etter å ha mistet to mandater siden forrige valg.
Det samme kan skje i Lillestrøm, der Høyre har passert Arbeiderpartiet som største parti. Ap-ordfører Jørgen Vik mener resultatet er del av «en voldsom nasjonal trend».
– Jeg forventer at partiledelsen går grundig inn i dette. Alt annet vil være manglende ledelse, sier han.
– Regjeringen er upopulær
Lillestrøm-ordføreren mener regjeringens manglende popularitet har påvirket valget lokalt.
– Det som går igjen er at regjeringen er upopulær. Vi har gjort det vi har kunnet for å gjøre folk oppmerksomme på at dette er en lokalvalgkamp. Lokalt tror jeg ikke vi er blitt så mye dårligere og Høyre er blitt så mye bedre, sier Vik.
Han legger til:
– Så kom selvsagt disse habilitetssakene veldig ubeleilig. Hvor mange saker var det igjen?
– Fire saker, tre av dem har handlet om Ap-statsråder.
– Det er vanskelig for meg å svare på vegne av innbyggerne, men det er klart at alle sakene som kom i sommer har vært tungt å stå i, sier Vik.
– Partiledelsen snakker om at partiet har løftet seg og viser til målinger på 14 og 15 prosent. Hva tenker du om denne kommunikasjonen?
– Jeg tror jeg skal ta det internt. Alt hva jeg mener om den kommunikasjonen vil jeg ta direkte med partiledelsen.
– Er det en manglende kriseforståelse her?
– Ikke i Lillestrøm, i alle fall.
Blå vind i røde kommuner
Valget ble en blåmandag for Arbeiderpartiet i en rekke storbyer. Det ligger nå an til maktskifte i Oslo, mens situasjonen i Bergen, Stavanger og Trondheim er helt i det blå med fintelling av stemmer tirsdag ettermiddag.
Høyre har også gjort det svært godt i historiske Ap-bastioner som Sarpsborg, Porsgrunn og Skien. I sistnevnte kommune går Hedda Foss Five av etter 20 sammenhengende år med Ap-styre.
– Dette er krise, det må vi ikke snakke bort, sier hun til NRK.
Porsgrunn-ordfører Robin Kåss sier til statskanalen at regjeringspartiene har gjort et «katastrofevalg» i hele Grenland-regionen.
– Vi virker ikke som det industrivennlige og styringsdyktige partiet som vi bør, sier han til NRK.
Ønsker bred og åpen diskusjon
Helga Pedersen mener Arbeiderpartiets svake valg handler om organisatorisk arbeid, strategi og veivalg. Hun ønsker en bred og åpen diskusjon om hva som har gått galt.
– Det er veldig viktig at vi nå, både sentralt og lokalt, tar en runde i speilet og er åpne og ærlige på hva vi må gjøre annerledes. Vi må ha en oppriktig vilje til å diskutere på en ordentlig måte hvor vi har feilet og hva vi må gjøre annerledes.
– Opplever du at det ikke er en oppriktig vilje til å diskutere disse tingene?
– I dag skal jeg først og fremst være ydmyk på egne vegne i vår kommune. Dette er en runde vi også må ha selv, om hva vi kunne gjort annerledes for å gå frem i stedet for å gå tilbake.
På vårens landsmøte ble Pedersen trukket frem som en kandidat til å overta jobben som partisekretær fra Kjersti Stenseng. Forslaget kom aldri opp til kampvotering, fordi Pedersen på forhånd trakk sitt kandidatur.
I dag trekker hun frem Arbeiderpartiets organisasjon som en av tingene som bør evalueres.
– Jeg sitter ikke nå med en tresiders pamflett om hva vi må gjøre annerledes. Men det handler om forankring av beslutninger, prosesser i partiet før store veivalg, at man har kort avstand i partiet, at vi snakker sammen på kryss og tvers, og at alle føler de er del av et lag, sier hun.
– Bør partiet sentralt sette ned en havarikommisjon?
– Formen har jeg ikke en klar plan for. Det viktige er at vi åpner opp diskusjonen og inviterer folk med. Folk må føle at det er greit å komme med innspill.
– Er det noen som i dag føler at det ikke er greit å komme med innspill?
– Jeg tror det holder å si det jeg har sagt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.