Det melder Reuters søndag. Rådet fant sted tidligere i juni, og Hellas gjorde at EU ikke hadde den nødvendige godkjennelsen fra samtlige medlemsland.

EU-diplomater har fortalt Reuters at avgjørelsen fra Hellas gjorde det vanskeligere å konfrontere Kina med landets behandling av aktivister og dissidenter.

Ifølge Reuters er det første gangen EU ikke har kommet med en slik uttalelse under menneskerettighetsrådet. Det beskrives som en plattform der EU trekker frem brudd på menneskerettighetene av stater rundt om i verden, som andre land ikke er villige til å gjøre.

Mente det var lite konstruktivt

Grunnen til at Hellas stoppet kritikken, skal ifølge Reuters være at landet mente det ville være kritikk av Kina som ikke var konstruktiv. Separate samtaler med Kina utenfor FNs arena ville være en bedre løsning, forteller en gresk utenriksrepresentant til Reuters.

Byrået skriver også at dette er et slag for EUs posisjon som beskytter av menneskerettigheter.

– Dette uføret er det seneste slaget mot EUs legitimitet som en beskytter av menneskerettigheter, skal tre diplomater ha fortalt byrået.

Vanskelig forhold til Kina

Reuters skriver i tillegg at episoden tydeliggjør det vanskelige forhold mellom EU og Kina, som er unionens nest største handelspartner.

EU har ønsket Kina velkommen som en alliert mot USA-president Donald Trump i kampen mot global oppvarming og handelsproteksjonisme, men sliter med å uttale seg om Kinas behandling av menneskerettighetsadvokater og andre aktivister, ifølge Reuters.

Ungarn, hvor Kina også investerer mye, skal ha gjort det samme som Hellas tidligere, forteller diplomater til Reuters.

En av diplomatene byrået snakket med, reagerte på at Hellas blokkerte uttalelsen samtidig som EU-regjeringer og Det internasjonale pengefondet (IMF) ble enige om å frigjøre midler til Hellas.

– Det var uredelig, for å si det mildt, sier en anonym diplomat til Reuters. (Vilkår)

Juni kan være så hektisk for småbarnsforeldre at noen drømmer om å havne på sykehus for å få litt fred
– En gang var juni sol og utepils, nå er det bare stress
02:21
Publisert: