Saken oppdateres.

Helseminister Bent Høie (H) åpnet pressekonferansen fredag om koronasituasjonen i Norge.

– Nå skal vi snart møtes til hverdags igjen, på jobben og på vei ut i verden på morgenkvisten og på vei hjem om ettermiddager og kvelder. Men hverdagene blir ikke som før, ikke på en god stund ennå, sier Høie.

Han viste til at vi fortsatt må holde avstand, vaske hendene og teste oss ved den minste mistanke om smitte.

– Den siste uken har vist oss at vi ikke kan ta ferie fra koronaviruset, sier Høie.

Helsedirektør Bjørn Guldvog deltok også på pressekonferansen.

– Det er ingenting i verden rundt oss som tyder på at pandemien er på retur, sier han.

Frykter skam

Høie snakket mye om skam. Det har vært mye debatt i sosiale medier om dem som har reist på Syden-ferie eller på svenskehandel.

Han viste til at mange for 30 år siden mente at aids var Guds straff til menn som hadde sex med menn.

– Skammen førte til at de som var smittet forsøkte å skjule det. Skammen førte til at sykdommen spredte seg. Jeg frykter at det samme skal skje nå. Jeg frykter at fordømmelse fører til at færre tester seg og søker hjelp om de blir syke. Jeg frykter at skam skal gjøre sykdommen tyngre å bære. Vi må ikke gjøre dette mot hverandre, sier Høie.

– Vi kan alle glemme smitterådene og gjøre dumme ting. Vi kan alle være uheldige å bli smittet av koronaviruset.

Høie kom derfor med en klar oppfordring til de som frykter at de er smittet:

– Du skal ikke skamme deg. Du skal teste deg.

Munnbind skal brukes riktig

Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Line Vold forteller at de har oppdatert sin kunnskap om bruk av munnbind, og er opptatt av at det skal brukes riktig.

De skal fremover vurdere om munnbind kan være aktuelt å anbefale i Norge etterhvert.

– Vi gjør nå vurderinger på bruk av munnbind, for eksempel som supplement eller i områder hvor det er vanskelig å opprettholde avstandskravene, sier Vold.

På sine nettsider skriver FHI at de har bedt om og fått oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet om å vurdere bruken av munnbind i Norge, og vil svare på dette oppdraget i midten av august.

Bør vurdere hjemmekontor

Alle som er avhengig av kollektivtransport for å komme til og fra jobb, bør fortsatt vurdere å jobbe hjemmefra, mener Helsedirektoratet.

– Man bør unngå å være tett på folk på buss, trikk og t-bane, sier helsedirektør Bjørn Guldvog på pressekonferansen.

Han påpeker at det er viktig at folk gjør avtaler med sin arbeidsgiver om mulighetene for hjemmekontor.

– Alle som er avhengig av kollektivtransport i rushtiden for å komme seg på jobb bør fortsatt vurdere å bruke hjemmekontor. Man bør unngå å være tett på mennesker på buss, trikk, tog og t-bane. Samtidig er det viktig at de som kan benytte seg av hjemmekontor gjør det etter avtale med arbeidsgiver, sier Guldvog.

Svenske helsemyndigheter uttalte under en pressekonferanse torsdag at de anbefaler fortsatt bruk av hjemmekontor utover høsten.

Statsepidemiolog Anders Tegnell uttalte at han likevel regner med at det vil bli trangere på kollektivtransport når skolene starter opp igjen, og anbefaler alle å vurdere andre fremkomstmidler, samtidig som kollektivtransportaktører selv iverksetter tiltak for å hindre smitte.

Åpner ikke for tredjeland

Under pressekonferansen forrige fredag ble Spania «rød» sone, noe som betyr at reisende nå må i karantene i ti dager ved hjemreise. regjeringen åpnet også for reiser til syv svenske regioner, hvor fire nye svenske regioner som ble «grønne» soner.

I en melding fra Utenriksdepartementet torsdag frarådes også reiser som ikke er strengt nødvendige til Belgia på grunn av økende smittefare. Karanteneplikt her trer i kraft fra og med lørdag 1. august.

Regjeringen vil nå vurdere smittesituasjonen nøye før det eventuelt blir aktuelt å åpne grensene for tredjeland forteller de på pressekonferansen.

– Vi vil i løpet av august gjøre en vurdering av landene som står på EUs liste. Smittespredningen i Norge er lav. Hvis vi åpner grensene mot flere land, øker risikoen for import av smitte. Vi kommer derfor til å gjøre svært grundige vurderinger før det eventuelt blir aktuelt å fjerne innreiserestriksjoner land utenfor EU/EØS området, sier helse- og omsorgsminister Høie.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.