Torsdag inntok statsminister Jonas Gahr Støre regjeringskontorene og sendte med det Erna Solberg og seks tidligere Høyre-statsråder tilbake til Stortinget.

I tillegg til den tidligere statsministeren, er Ine Marie Eriksen Søreide (utenriksminister), Jan Tore Sanner (finansminister), Tina Bru (olje- og energiminister), Linda Hofstad Helleland (distrikts- og digitaliseringsminister), Henrik Asheim (forsknings- og høyere utdanningsminister) og Nikolai Astrup (kommunal- og moderniseringsminister) tilbake på jobb som menige stortingsrepresentanter.

Både i og utenfor Høyre har det vært knyttet spenning til hvor partiet skal gjøre av både talent og tungvektere. I dag falt den første brikken på plass: Henrik Asheim, som ofte nevnes sammen med Tina Bru som en fremtidig partilederkandidat, blir 2. parlamentarisk nestleder.

– Henrik er en allround politiker som kan dekke mange felt, og har måttet gjøre det for partiledelsen i en god stund, sier Erna Solberg til DN.

Selv svarer Asheim både avvikende og ydmykt om utnevnelsen er et signal for fremtiden hans i partiet.

– Først og fremst er det som Erna sier: I opposisjon kommer vi til å trenge folk som kan ta flere debatter og representere Høyre på Stortinget ii flere saker. Særlig når vi nå også har en mindretallsregjering som ikke har avtaler med andre partier i Stortinget. Det blir mange saker, på mange felt, hvor man kommer til å trenge Høyres syn, sier han og legger til:

– Jeg tror ikke dette er noe signal om fremtiden på noen måte, men en arbeidsdeling i gruppa rett og slett.

– Men det er en viktig posisjon?

– Jeg syns det er hyggelig å få gjøre det. Vi er 36 representanter, så det å få sitte i ledelsen i den gruppen er gøy.

Resten av gruppestyret i Høyre på Stortinget blir som følger:

  • Parlamentarisk leder Erna Solberg (Hordaland)
  • Parlamentarisk 1. nestleder Trond Helleland (Buskerud)
  • Parlamentarisk 2. nestleder Henrik Asheim (Akershus)
  • Innpisker Mari Holm Lønseth (Sør-Trøndelag
  • Medlem Heidi Nordby Lunde (Oslo)
  • Medlem Margret Hagerup (Rogaland)
  • Stortingets visepresident Svein Harberg (Aust-Agder)

Parties nestledere, Tina Bru og Jan Tore Sanner, vil også møte i gruppestyret.

Krevende skvis

Etter det ble klart at SV gikk inn i regjering med Ap og Sp, har flere kilder i Høyre sett med bekymret mine på posisjonen Høyre er i. Mange frykter partiet havner i en krevende skvis mellom en høylytt venstreside og et tilsvarende høylytt Frp.

Fordi Støre-regjeringen har sagt at den skal forhandle både budsjett og flertall i andre saker i Stortinget med SV, og at Rødt og MDG trolig blir sterke kritikere av både regjeringen og SV, frykter mange i partiet at det offentlige politiske ordskiftet vil foregå med en stor slagside til på venstresiden.

Asheim deler bekymringen.

– Ja, det er en av tingene vi må jobbe for å unngå. Jeg tror ikke løsningen på det er å overby Frp på å rope og skrike, og jeg har respekt for at mye vil skje til venstre for regjeringen. Men Høyres jobb er å være styringsparti, også i opposisjon. Da skal vi følge den gylne reglen vi hadde i opposisjon sist: Hvis du skal kritisere et forslag, så må du også vise ditt alternative forslag, sier han.

Asheim mener det er lett når man er på Stortinget å tro at alt handler om taktikk og posisjonering.

– Men vår jobb er å finne ut hva som er de store bekymringene i folks liv, så legge frem politikk på de områdene, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.