Høyre holdt pressekonferanse torsdag ettermiddag på Stortinget der Henrik Asheim ble presentert av valgkomiteens leder Harald Furre. Høyre har vært på jakt etter en ny nestleder etter at Jan Tore Sanner meldte at han trekker seg etter 18 år i vervet.

Nå har de funnet ham – i samme ressurssterke kommune vest for Oslo som Sanners.

– Med Henrik får partiet en skarpskodd retoriker, dyktig debattant og visjonær utvikler av ny politikk inn i ledelsen. Vi har også̊ merket oss at Henrik viser stor vilje til å bruke tid i partiet og til å bygge organisasjon, sier valgkomiteens leder, sier valgkomiteens leder Harald Furre.

Stortingsrepresentant og leder av Bærum Høyre, Henrik Asheim, vil etter alt å dømme bli trampeklappet inn av Høyres landsmøte. For den sterkeste motkandidaten, Nikolai Astrup fra Bygdøy, har allerede meldt at han vil godta valgkomiteens innstilling.

Distriktenes mann, Bård Ludvig Thorheim, som også har flagget sine ambisjoner, bøyer seg også for valgkomiteen.

– Jeg vil gratulere Henrik med innstillingen. Han vil fylle nestledervervet på en utmerket måte for Høyre. Jeg gleder meg til å jobbe tett med han, sier Thorheim.

Ine Eriksen Søreide meldte tidligere denne uken at hun ikke var kandidat.

Dermed går det mot flertall for Asheim som Høyres første nestleder på landsmøtet i april når valgene formelt skjer. Både partileder Erna Solberg og andre nestleder Tina Bru tar gjenvalg.

Åtte år i rikspolitikken

Asheim ble tatt inn som statsråd for forskning og høyere utdannelse i januar 2020 etter et par år som leder av finanskomiteen. Han kom inn på Stortinget i 2013 og har vært leder i Unge Høyre.

Politisk og personlig står han nær nestleder Tina Bru fra Rogaland. De har podkasten «Stortingsrestauranten» sammen. Asheim er kjent for å være en av de mest debattsterke i partiet og «spilte» derfor Jens Stoltenberg i interne øvelser før Erna Solbergs tv-debatter i 2013.

I et intervju med DN i 2019, da Bru og Asheim ble utnevnt til ministere, trakk Solberg frem begge to som mulige arvtagere som Høyre-leder den dagen hun selv trekker seg.

Med Asheim får også Høyre igjen en homofil mann i partiledelsen, etter to år uten. Det spøkte han med i et VG-intervju nylig: «Det er bare heterofile. Jeg spør bare: Hva slags parti skal vi være?»

I Høyre er det tradisjon for at man hopper over nestlederne når ny partileder velges. De aller fleste Høyre-ledere har ikke vært innom partiledelsen før de ble ledere. Solberg er unntaket, som var nestleder fra 2002 til 2004 før hun ble partileder.

Tajiks bror inn

Valgkomiteen i Høyre har også innstilt nye fjes til partiets sentralstyret. En av dem er Athar Ali Tajik (39). Han er bror til arbeidsminister og nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik.

Han jobber som lege i Stavanger, og har tidligere vært fagdirektør i Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten, overlege ved Stavanger universitetssykehus og rådgiver i Deloitte. Han er også vararepresentant til Stortinget.

Anne Berit Figenschau, fra Troms og Finnmark, går inn i Høyres arbeidsutvalg. Hun erstatter Lier-ordfører Gunn Cecilie Ringdal.

Figenschau er leder i Tromsø Høyre og har sivil jobb i Skatteetaten. Tidligere har hun blant annet vært finansbyråd i Nord-Norges største by, styremedlem i Idrettsforbundet, reiselivssjef i Tromsø og direktør i Telenor.

Valgkomiteen er delt i synet på hvem som skal få den siste plassen i sentralstyret mellom Jon Gunnar Pedersen, som er direktør i Arctic Securities og vært statssekretær for Siv Jensen i Finansdepartementet, og avgåtte fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.