– Nederst på listen er jo egentlig en æresplass, men at jeg fikk så mange ekstrastemmer er meget hyggelig, sier Herman Friele på telefon fra Frankrike.

Både han og hans kone Renate Hjortland er blitt valgt inn i bystyret i Bergen for Høyre.

– Vi er begge veldig motiverte. Når vi nå er inne i bystyret begge to blir det mye god diskusjon hjemme, i tillegg til i politikken, sier han.

Friele sto på 70. plass – som var helt nederst – på Høyres liste til lokalvalget i Bergen. Men Friele fikk ifølge TV 2 1125 personstemmer i form av kryss og «slengere», noe som tok ham opp på 11. plass på Høyres liste.

Comeback

Friele var ordfører i hjembyen Bergen fra 2003 til 2007, og har markert seg som en folkekjær politiker. Han er også kjent for å ha bygget opp kaffebrenneriet Friele til å bli en av Norges største kaffeaktører.

Herman Friele vil være 80 år når denne valgperioden er over.

– Det var fjernt at jeg skulle være i politikken i slutten av 70-årene, men jeg bekymrer meg ikke over det. Så lenge hode og kropp henger sammen, betyr ikke alder noen ting, sier han.

På valgdagen sa Friele til DN at han ikke anser Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) som et parti, og karakteriserte det som en lobbyvirksomhet.

Opposisjon med FNB

Nå skal han altså som Høyre-representant sitte i opposisjon sammen med nettopp FNB.

– Det er ikke noe problem i det hele tatt. Vi har ment fra dag én at det blir et naturlig samarbeid.

Herman Friele og konen Renate Hjortland på Høyres valgvake i Bergen mandag.
Herman Friele og konen Renate Hjortland på Høyres valgvake i Bergen mandag. (Foto: Eivind Senneset)

Den endelige valgopptellingen viser ifølge BT at Høyre får inn 14 personer i Bergen bystyre. Dermed fikk altså både Friele og hans kone Renate Hjortland plass.

Men Friele må belage seg på fire år i opposisjon. Selv om ikke byrådsforhandlingene er ferdige, tyder alt på at et Ap-ledet byråd fortsetter. Fortsatt krangling rundt bybanen kan imidlertid gjøre et flertallsbyråd vanskelig.

Den tidligere ordføreren tror imidlertid Ap vil få en utfordrende jobb.

– Det blir utfordrende å sette sammen noe på den andre siden, med partier i alle regnbuens farger, sier Friele.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.