– Prisveksten og økt rente er den største utfordringen folk møter i dag, sa Høyre-leder Erna Solberg da hun talte på partiets sentralstyremøte søndag.

Tirsdag legger Høyre frem sitt alternative statsbudsjett, og den økonomiske situasjonen var et gjennomgående tema i Solbergs tale.

– Kostnadsøkningene er en betydelig belastning for mange familier. Det er tøffe tider allerede i dag. Og mange vil sannsynligvis fortsette å ha det tøft i tiden som kommer, sa hun.

Hun pekte på at mange som før levde på marginene, kan oppleve at det ikke går lenger.

Vil øke barnetrygden

– Høyre foreslår i sitt alternative statsbudsjett å gi skattelettelser til nordmenn med lave og moderate inntekter, sa Solberg og trakk frem tre punkter som skal bidra til at særlig barnefamilier vil få mer å rutte med:

  • Høyre vil øke personfradraget for alle med 5.000 kroner.
  • Høyre vil øke minstefradraget med 10 prosentpoeng for arbeid og trygd.
  • Høyre vil øke barnetrygden med 3.000 kroner i året for barn fra 0 til 18 år.

– Høyres forslag betyr at en familie med to barn, hvor begge foreldrene tjener 500.000 kroner, vil sitte igjen med 8.000 kroner mer i året med Høyres opplegg, enn hva de gjør med regjeringens budsjett, sa Solberg.

– Dårlige prioriteringer

Hun kom også med kritikk til regjeringen og pekte på at de gir inntrykk av at det har kommet mange ekstraordinære utgifter.

– Det er i og for seg riktig. Men regjeringen har også ekstraordinære inntekter for å håndtere disse utgiftene. Og det er ikke alt som skyldes krig eller store ukjente utgifter, sa hun.

Mye av dette handler om politiske valg gjort av Støre-regjeringen, sa hun.

– De må finansiere et stort jordbruksoppgjør. De må finansiere oppløsning av nye fylker. Og de vil ikke bruke ABE-reformen som et virkemiddel for å effektivisere offentlig sektor.

– Dette er ikke «uventede kostnader». Dette er dårlige prioriteringer. Dette er bevisste politiske valg som regjeringen har gjort fremfor å gjøre hverdagen lettere for barnefamilier, sa Solberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.