Høyre angriper regjeringens budsjettforlik med SV, og blant annet fordi partene innfører exit-skatten med umiddelbar virkning.

– Problemet med det store omfanget av norske investorer som har skapt store verdier flytter til Sveits er politikerskapt. I stedet for å føre en forutsigbar skatte- og næringspolitikk leter venstresiden nå desperat etter raske måter å straffe folk på, sier Høyres første nestleder Henrik Asheim.

– Høyre skal sette oss ned og vurdere dette, men skulle ønske at regjeringen sammen med resten av Stortinget kunne sett store endringer i skatt- og avgiftspolitikken i sammenheng når Skatteutvalget legger frem sine anbefalinger om få uker, sier Asheim.

Høyere skatt, billigere diesel

Finanspolitisk talsperson og nestleder i Venstre, Sveinung Rotevatn, mener budsjettet gir «høyere skatt og billigere diesel».

– Vi har en regjering som bare ser bakover, og ikke har noe prosjekt utover å styre. SVs bidrag til prosjektet er å øke skattene og den offentlige pengebruken enda mer. Dette er gal kurs for Norge. I Venstres alternative budsjett gjør vi reelle prioriteringer som tar Norge framover. Vi reduserer den offentlige pengebruken, kutter klimautslipp i tråd med klimamålene, og senker skattebyrden for både folk og bedrifter, sier Rotevatn.

Nestleder Sveinung Rotevatn i Venstre mene rregjeringen bruker for mye penger.
Nestleder Sveinung Rotevatn i Venstre mene rregjeringen bruker for mye penger. (Foto: Lise Åserud/NTB)

Han er samtidig positiv til at det skal komme mer penger til å støtte Ukraina og internasjonal nødhjelp.

– Det er bra, men det ligger likevel inne penger i budsjettet nå. Oppsummeringen er at det fortsatt blir billigere diesel, elbiler blir dyrere, og den offentlige pengebruken øker, sier Rotevatn.

Krf på sin side etterlyser mer penger til bistand og strømstøtte.

– I en tid der enda flere mennesker lever i ekstrem fattigdom og krigen i Ukraina krever enorm humanitær hjelp er jeg utrolig skuffet over å se at SV feiler i å få AP og SP til å oppfylle bistandsmålet, sier finanspolitisk talsperson i KrF, Kjell Ingolf Ropstad.

Krf vil også ha hundre prosent kompensasjon for strømpriser over 50 øre per kWt. Dagens ordning er på 90 prosent støtte på pris over 70 kWh.

Høyres Asheim sier videre om budsjettet:

– Jeg vil gratulere SV med gjennomslag for å gi bedre hjelp til de som har minst og som alltid rammes hardest i kriser. Likevel ville vårt alternative budsjett hjulpet flere av de som nå opplever at det strammer seg til. Vår økning i barnetrygden på 3000 kroner per barn i tillegg til skattelette for de med lave og moderate inntekter vil hjelpe svært mange familier.

Men:

– Det er et budsjett som tar Norge i feil retning i skolepolitikken, i helsepolitikken og i næringspolitikken, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.