– Jeg har veldig høye forventninger. Jeg regner med at regjeringen kommer med en god del penger, og at dette blir en hovedprioritet i revidert, sier Arbeiderpartiets forsvarspolitiske talsperson Anniken Huitfeldt til NTB.

– Dette vil være testen på om forsvarsministeren har gjennomslag i regjeringen eller ikke, for dette er hans aller første budsjett, konstaterer lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

Ap ble i fjor høst enig med Høyre, Frp, KrF og Venstre om en plan for fremtidens landmakt – altså Hæren og Heimevernet. Dermed falt den siste brikken på plass i puslespillet om hvordan fremtidens norske forsvar skal se ut.

Men diskusjonen om innholdet i landmaktsplanen er langt fra over.

Stridsvogner og helikoptre

I avtalen fikk nemlig regjeringen en lang smørbrødliste med punkter det må leveres på i revidert nasjonalbudsjett, som legges fram tirsdag:

* Et opplegg som sikrer dedikert helikopterstøtte til Hæren.

* En sak om lån eller innleie av stridsvogner som er tilgjengelige fra 2019.

* Sikre at Forsvaret har 40.000 HV-styrker (en økning på 3.000), inkludert områdestruktur og innsatsstyrker.

* En klar plan for å være stilt opp med mer på Skjold i Indre Troms, hvor 2. bataljon holder til, «mest mulig forsvar for minst mulig penger».

– La til aktiviteter

Lite er foreløpig kjent om hva regjeringen kommer med for Forsvaret i revidert budsjett.

– Alle disse punktene henger sammen. Det var disse fire pilarene som var grunnlaget for at vi fikk til en enighet om landmakt også, sier Huitfeldt.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen varslet nylig at han forventer en fullfinansiering av stortingsforliket i revidert budsjett 15. mai.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier regjeringen vil legge fram et forslag til finansiering og løsning i revidert budsjett. Han minnet nylig samtidig om følgende:

– Regjeringen la fram en landmaktsproposisjon som var fullfinansiert, men så la Stortinget på noen aktiviteter.

– Bekymringsfullt

I forhandlingene om landmaktsproposisjonen vendte nemlig opposisjonen tommelen ned for regjeringens forslag om å flytte helikoptrene fra Bardufoss til Rygge for å støtte spesialstyrkene. Utfallet ble en delt løsning mellom de to basene, men utfordringen er å få på plass en alternativ kapasitet.

Skandaleombruste NH 90 er kraftig forsinket og dessuten ikke brukbart i strid. Regjeringen har foreløpig ikke sagt noe om hvordan andre helikoptre eventuelt skal kunne leies inn.

– Når det gjelder helikoptrene, er det helt åpenbart at det koster mer å ha dem på to steder enn på ett. Du trenger også mer mannskap til å fly helikoptrene og til å fly dem, sier Huitfeldt.

Bruun-Hanssen beskrev nylig situasjonen som bekymringsfull.

– Vi må se på ulike løsninger, som for eksempel å leie helikoptre til Kystvakten og prioritere NH 90-helikoptrene til fregattene, sa han.

Når det gjelder stridsvogner til Hæren, er spørsmålet om det finnes utstyr som kan leases allerede fra neste år. Et annet spørsmål er om det er mer fornuftig å vente på en lettere og mer moderne stridsvogn.(Vilkår)

Tidal-saken på tre minutter
Beyoncé og Kanye Wests lyttertall er manipulert med flere hundre millioner falske avspillinger
02:57
Publisert: