I mars kunne DN fortelle at Erna Solbergs mangeårige spinndoktor Sigbjørn Aanes (36) var klar for pr-byrået First House.

– Få har jobbet med flere kriser enn jeg, sa han da.

Nå har Karantenenemnda behandlet saken til Aanes. Han får seks måneders karantene siden han sluttet i desember, selv etter at han ba om en ny vurdering.

– Karanteneutvalget har konkludert med seks måneder. Det vil jeg naturligvis forholde meg til, skriver Aanes i en tekstmelding mandag.

Ville ha mindre karantene

Aanes mente nemlig at han kun fortjente fem måneders karantene, siden det var blitt gitt til andre som gikk til lignende stillinger fra politikken.

Da Aanes fortalte om sin nye jobb i DN, viste han til at Solbergs stabssjef Julie Brodtkorb fikk fem måneders karantene og tidligere olje- og energiminister Tord Lien (Frp) kun fikk fire. Han erkjenner samtidig overfor karanteneutvalget at han fortjente karantene på grunn av sin sentrale rolle.

Karantenenemnda var imidlertid ikke fornøyd med bare fem måneder. I det opprinnelige vedtaket står det følgende om hvorfor karantenen blir seks måneder lang:

«Karantenenemnda har lagt vekt på at du har vært en nær medarbeider av statsministeren i over fire år. Som presseansvarlig ved SMK har du tilegnet deg kunnskap om politiske prosesser og saker som har vært behandlet i regjeringen. Du har også tilegnet deg kjennskap til et bredt spekter av saker – om enn på et overordnet nivå», står det.

SMK er en forkortelse for Statsministerens kontor.

Samarbeidet Aanes har hatt med Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre blir også trukket frem.

Hemmelige kunder

Nemnden peker også på at den nye jobben til Aanes blir som seniorrådgiver og partner i First. House.

«Din kunnskap om politiske prosesser og muligheten til å drive politisk påvirkning i First House, hvor kundene kan være ukjente, er forhold som vil kunne svekke den allmenne tilliten til forvaltningen generelt og til det politiske systemet», står det i Nemndas vurdering.

Nylig har det vært mye oppmerksomhet i forbindelse med utnevnelsen av Tor Mikkel Wara (Frp) som justisminister. Han kommer fra First House, og har hatt hemmelige kunder i en årrekke. Det hadde også tidligere statsråd og justisminister Sylvi Listhaug (Frp).

Aanes ble Erna Solbergs statssekretær i 2013. Tidligere var han kommunikasjonssjef i Høyre og informasjonssjef i Oljeindustriens Landsforening.(Vilkår)

Sandberg til Wara: -Bare takk meg av
Det gikk litt i kluss for både den avtroppende og den påtroppende justisministeren da Tor Mikkel Wara skulle ta over justisdepartementet etter Per Sandberg.
01:38
Publisert: