Nøyaktig fem uker før nordmenn går til stemmeurnene la statsminister Erna Solberg frem Høyres syv løfter foran høstens stortingsvalg.
– I dag legger jeg frem Høyres plan for hvordan vi skal fortsette å forandre Norge de neste fire årene. Ikke fordi Høyre mener at det er et mål i seg selv å endre Norge. Men fordi Norge er i endring, sa Solberg på pressekonferansen, som gikk av stabelen på Petter Stordalen-hotellet The Hub i Oslo sentrum. Der var Høyres stortingsgruppe, regjeringsmedlemmer, toppkandidater og sentralstyre samlet til valgkampstart.
Stikk til Støre og Vedum
Solberg sier at hun ikke har noen hundredagersplan, men en fireårsplan å legge frem.
– Hundredagersplaner og hasteplaner er sikkert gode gimmicker. Men hastverk er en dårlig måte å styre et land på. Jeg har derfor ingen hundredagersplan å legge frem i dag. For jeg tror ikke hundre dager er nok til å ta fatt på de utfordringene vi møter i årene som kommer, sa statsministeren.
Hun kom dermed med et stikk til Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, som før sommerferien la frem henholdsvis en hundredagersplan og en hasteplan for Norge.
Vil øke klimabevilgninger
Høyre varsler kutt i utslippene for å nå Norges klimamål. Tematikken er brennaktuell – mandag kom FNs klimapanel med dystre spådommer om Europa.
– FNs klimarapport som ble lagt frem i dag, bekrefter at det er en sammenheng mellom klimaendringer og ekstremvær. Og vår generasjon har ansvar for å ikke overlate den utfordringen til fremtidens generasjoner, sa Solberg på pressekonferansen.
I fireårsplanen beskriver Høyre de menneskeskapte klimaendringene som det største problemet verden står overfor:
«Høyere temperaturer, ekstremvær og svekkede økosystemer setter selve livsgrunnlaget vårt på spill og truer fremtidig velferd og vekst. For å forhindre dette er vi nødt til å kutte utslippene våre, ikke utviklingen.»
Høyre vil blant annet øke bevilgningene til Enova, Nysnø og andre virkemidler for klimaomstilling, samtidig som CO2-avgiften trappes gradvis opp til 2000 kroner per tonn CO2 i 2030. Det samlede skatte- og avgiftsnivået skal ikke øke, lover partiet.
Alle nye personbiler og lette varebiler skal være utslippsfrie i 2025, og Høyre vil at staten skal ta 66 prosent av regningen for store kollektivsatsinger i byene gjennom byvekstavtaler.
Skape flere jobber
En annen satsing er å skape flere jobber i privat sektor. For å oppnå dette vil Høyre fjerne formuesskatten på arbeidende kapital «for å likebehandle norske og utenlandske eiere».
Formuesskatt har skapt temperatur i den offentlige debatten de siste ukene, utløst av laksemilliardær Gustav Witzøes oppgjør.
Høyre ønsker at Norge skal bli Europas beste land for grønne industrietableringer gjennom å innføre hurtigspor for nye store industrisatsinger, tildele konsesjoner og nye arealer for offshore havvind og satse på hydrogen gjennom å etablere fem knutepunkter for hydrogen.
Erna Solberg varsler også en gründerpakke som skal gjøre det enklere å starte bedrift.
– Som en del av denne pakken vil vi utrede gründerpermisjon hvor heltidsansatte med fast stilling kan kreve seks måneders ubetalt permisjon for å starte egen næringsvirksomhet, sier statsministeren.
Videre understreker Solberg at Høyre er en garantist for EØS-avtalen.
– Markedstilgangen som vi får gjennom EØS-avtalen, er unik. EØS-avtalen er rett og slett Norges viktigste handelsavtale. Derfor er Høyre klokkeklare: vi forhandler ikke om EØS-avtalen.
Borgerlig side sliter
I tillegg lover Høyre at 5000 flere skoleelever skal fullføre videregående og at ventetiden i helsevesenet skal reduseres med to uker i snitt i neste fireårsperiode.
– Om logoen på uniformene viser Haukeland Sykehus eller Aleris er faktisk ganske uviktig – så lenge det offentlige tar regningen. Derfor har vi som mål at 100.000 pasienter skal få fritt behandlingsvalg innen 2025, sier Solberg.
– Hva er prislappen på løftene?
– Vi har prislapp på flere av dem, men vi har ikke en samlet sum. Men det er som vi alltid gjør i Høyre: vi må vurdere satsen og farten i tråd med det som er den økonomiske situasjonen. Men det er viktige løfter som vi kommer til å gjennomføre noe på alt, og noen av dem er veldig konkrete, mens noen er litt mer sånn at du kan gjøre dem sterkere eller mindre avhengig av den økonomiske situasjonen, sier Solberg til DN.
En fersk DN-måling viser at borgerlig side sliter, og at Senterpartiet (Sp) og SV alene har flere mandater enn den sittende regjeringen.
Arbeiderpartiet hadde i målingen en oppslutning på 26,9 prosent mot Høyres 19,5 prosent.
– Ja, vi har hastverk
Nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, sier det ser ut som Erna Solberg og Høyre har gått bort fra kun snakke om egen politikk.
- Arbeiderpartiet er utålmodige etter å gjøre det lettere for vanlige folk å få en fast stilling og en lønn å leve av. Det at Høyre ikke er utålmodige kan forklare hvorfor dette har vært et problem vi har sett vokse de siste åtte årene.
– Har dere hastverk?
– Ja, Arbeiderpartiet har hastverk med å iverksette nye tiltak dersom vi skulle få regjeringsmakt til høsten. Vi har hastverk med å skape et rettferdig Norge med færre forskjeller. Vi har hastverk med å få lagt grunnlaget for nye industrier, slik at vi kan kutte utslipp.
Tajik har ikke troen på at Høyres klimaløfter vil føre til en rask nok grønn omstilling.
– Det har vært mye prat om hvor viktig det private næringslivet er de siste åtte årene. Selv om det vil finnes et framtidig marked for hydrogen, må dette etableres i samarbeid med en tydelig og aktiv stat. Ellers kan den økonomiske risikoen være for stor til at privat næringsliv gjør det alene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.