Arbeiderpartiet går tilbake 3,2 prosentpoeng til 22,7 på Sentios siste partibarometer for DN. Det er den svakeste oppslutningen for partiet siden september 2003 på denne målingen.
– Dette nivået er ikke bra nok for Arbeiderpartiet. Det har vært mye oppmerksomhet om andre ting en politikk den siste måneden, det er forståelig at det demobiliserer våre velgere. Vår hovedoppgave er å jobbe for ny politikk for et Norge med tryggere arbeidsliv og mer rettferdig fordeling, sier Aps partisekretær Kjersti Stenseng.
Varslingssaker
Sentios spørreundersøkelse ble gjennomført i dagene 16. til 22. januar. Da hadde Arbeiderpartiet lenge opplevd kraftig medieomtale av varslingssaker om seksuell trakassering, og nestleder Trond Giske hadde gått av.
Håndteringen av varslingssaker mot Unge Høyre-lederen Kristian Tonning Riise og Frp-representant Ulf Leirstein fikk økende oppmerksomhet utover i perioden hvor spørreundersøkelsen ble gjennomført. Derfor mener professor og valgforsker Bernt Aardal det er grunn til å tro at disse partienes oppslutning kan rammes noe i kommende målinger.
– Det ville være overraskende om ikke regjeringspartiene også vil oppleve en effekt av varslingssakene etter hvert, sier Aardal.
Venstre-nedtur
Det ferske og tredje regjeringspartiet, Venstre, faller 0,5 prosentpoeng til 3,0 prosent. Dermed er partiet langt under sperregrensen på 4,0 prosent, og også 1,4 prosentpoeng under valgresultatet fra i høst.
Januarmålingen er den svakeste for Venstre siden oktober 2016.
Samme dag som Sentio begynte meningsmålingen, 16. januar, gikk Venstre-leder og nå kulturminister Trine Skei Grande ut i Aftenposten og sa at hun ikke var en overgriper. Bakgrunnen var historier som sirkulerte i sosiale medier og på nettstedet Resett om en situasjon mellom henne og en da 17 år gammel gutt på en fest i Trøndelag for ti år siden. Grande var på det tidspunktet 38 år gammel.
Senere fortalte den nå 26 år gamle mannen til VG at det som skjedde mellom ham og Grande var frivillig, men at han hadde reagert på måten hun nå har fremstilt saken på.
– Det har vært noen veldig spesielle uker i norsk politikk, med mye omtale av andre saker enn de rent politiske. Det gjør det vanskelig å vurdere akkurat hva det er som gir utslag målingen, sier nestleder Terje Breivik i Venstre.
Han mener det viktigste fremover uansett er å gjøre en god jobb i regjering og på Stortinget.
– Det håper vi også vil føre til bedre målinger etter hvert, sier Breivik.
Vedvarende Ap-nedgang
Når det gjelder Aps nedtur, påpeker Bernt Aardal at det har pågått gjennom flere målinger.
– Den reduserte oppslutningen er neppe bare påvirket av Giske-saken. Trolig har partiet i liten grad klart å komme seg på offensiven, eller klart å fremstå som en motkraft til regjeringen, sier Aardal.
Han peker på at det er usikkerhet – ikke overgang til andre partier – som kjennetegner Aps fall på den siste målingen.
– Én av fem som stemte Ap ved sist valg sier de nå er usikre på partivalg. De setter seg «på gjerdet», sier Aardal.
Høyre: – En hyggelig melding
Høyres fremgang med fire prosentpoeng til 30,5 prosent oppslutning er beste resultat siden oktober 2013 i Sentios måling.
Høyre-nestleder Jan Tore Sanner er tilfreds:
– Det er for tidlig å si hvordan våre velgere vil vurdere varslersakene. Uansett har vi en jobb å gjøre med å vise oss tilliten verdig i fortsettelsen. Men fremgangen på denne målingen er en hyggelig tilbakemelding og viser at folk ser på Høyre som et trygt styringsparti, sier Sanner.
Aardal tror ikke varslingssakenes virkning på partioppslutning nødvendigvis vil vare:
– Tidligere erfaring har vist at effektene av svært oppsiktsvekkende saker gjerne er kortvarig. Nå kan det også komme en utjevning mellom partiene, sier han.(Vilkår)