Det må kalles et tegn i tiden når selv Høyre knapt orker å bruke krefter på å snakke om EU. Selv for utenriksminister Børge Brende oppleves det tydeligvis som enklere å snakke om Nato.

I sin tale på Høyres landsmøte i helgen snakket Brende – naturlig nok – om Russland og Ukraina. Han mente situasjonen kunne vært enda mer dramatisk hvis Russland ikke har møtt et så klart svar fra andre land.

«Hadde ikke vi vært krystallklare på at nye angrep vil føre til nye sanksjoner, er jeg redd Russland ville stått i Mariupol i dag. Nato-solidaritet fungerer», sa Brende, og fikk applaus.

NRK fulgte opp med en sak som også koblet sanksjonene mot Russland med Nato. Dagbladet fulgte opp med å skrive om «Nato-sanksjoner». Brende lyktes med å forvirre både eget landsmøte og journalister.

Det finnes ingen Nato-sanksjoner mot Russland. Sanksjonene er derfor heller ikke noe bevis på at «Nato-solidaritet fungerer». Det er EU som har innført sanksjonene. Og hvis Brende mener sanksjonene er en suksess, bør han gi æren til den organisasjonen som faktisk fortjener den.

Problemet med Brendes slumsete fremstilling er at han som utenriksminister bidrar til å dekke over et av problemene Norge har i den mer spente situasjonen i Europa. Riktignok er Norge medlem av Nato. Men EU er et vel så viktig instrument for fred og sikkerhetspolitikk i vår verdensdel. Og der er Norge bare et vedheng, ikke et medlem.

EUs sanksjoner mot Russland viser et av problemene Norge har som utenforland. Norge er ikke med på ordentlig i diskusjoner som har stor strategisk betydning for vårt land. Det er forståelig at Brende heller satser på Nato-begeistringen i en landsmøtetale. Selv i Høyre er det færre enn før som blir fuktige i øyekroken når de tenker på EU.

Men endel av Brendes ansvar som utenriksminister er å få frem hvilken posisjon Norge faktisk er i som utenforland i Europa. Når et helt landsmøte forledes til å klappe for Nato-sanksjoner som ikke finnes, bidrar Brende bare til det norske nærsyn.

Les også på DN.no i dag:

De rikes problem: – Frustrerte og nervøse  

Norsk oppkjøpsfond gjør dansk gründer til milliardær  

Resultatrush på Oslo Børs: Her er dagens viktigste tall  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.