– Kinesiske myndigheter vil aldri be oss spionere eller ha bakdører for dem inn i nettet, sier James Chen til NRK.

Han er visekonsernsjef for Huaweis virksomhet i Sentral-, Øst- og Nord-Europa.

Avtale

Chen forteller at han er overbevist om at Norge og Kina vil løse utfordringene knyttet til selskapets fremtidige rolle i telenettet.

– Vi vil inngå en «no-spy-agreement», der vi skriver under på at Huawei aldri vil gi informasjon til noen myndigheter, heller ikke Kina, sier Chen til kanalen.

I Norge har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) flere ganger uttalt at det vil være problematisk hvis Huawei trekkes inn i utbyggingen av det norske 5G-nettet. Ifølge tidligere PST-sjef Benedicte Bjørnland er veien kort fra selskapet til det kinesiske regimet.

LES DN LØRDAGS HUAWEI-REPORTASJE HER: Slik erobret Huawei det norske mobilnettet

Ikke nok

Selv om Huawei tilbyr Norge en såkalt «no-spy-agreement», er ikke det nok, ifølge PST. I en tekstmelding til NRK skriver kommunikasjonssjef Martin Bernsen at de har nøyaktig samme vurdering som tidligere.

Huawei er blitt utestengt fra 5G-utbygging i flere land på grunn av frykt for selskapets tette bånd til kinesiske myndigheter. USA mistenker statsspionasje og har bedt sine NATO-allierte om ikke å bruke selskapet teknologi. Senest onsdag denne uken signerte USAs president Donald Trump en erklæring om en «nasjonal nødssituasjon» som forbyr amerikanske selskaper å bruke utenlandsk utstyr som «utgjør en uakseptabel risiko».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.