I Spania skal Huawei Norges administrerende direktør Lucas Tan og sikkerhetssjef Tore Orderløkken forsøke å overbevise statsråd Nikolai Astrup om at et fremtidig norsk 5G-nett ikke blir sikrere dersom Huawei vrakes som leverandør.

– Men det blir nokså sikkert dyrere, sier Tore Orderløkken.

Kina i alle

Ifølge Orderløkken vil alle potensielle leverandører til et nytt raskt 5G tele- og datanett i Norge uansett ha et stort antall kinesiskproduserte komponenter i sine tilbud.

– Utelukkes en leverandør fordi selskapet er kinesisk eid, vil dette ikke endres. Men konkurransen vil bli svekket, sier Orderløkken.

Han og Huawei vil gjerne overbevise statsråden om at selskapets leveranser i Norge siden 2007 har tjent både kjøper og selger vel, og at forretningsforholdet bør fortsette. De håper å få en god mulighet i den katalanske hovedstaden en gang i løpet av dagene 25.-.28. februar.

– Vi ønsker å kommunisere fakta om hva vi er som selskap, om 5G, innovasjon og sikkerhet, sier Orderløkken.

«Misforståelser»

USA og flere vestlige land har ansett Huaweis store leveranser til kritisk kommunikasjonsinfrastruktur som en sikkerhetsrisiko.

Grunnen er frykt for stor innflytelse og instruksjonsmyndighet over selskapet fra den kinesiske statens side. Dette kunne bidra til at informasjon fra andre land der Huawei opererte havnet på gale hender.

Allerede i desember i fjor ba Huawei i Norge om et møte med Samferdselsdepartementets politiske ledelse for å «oppklare en rekke feil, misforståelser og feiltolkninger» selskapet mente preget den store medieoppmerksomheten om Huawei og sikkerhet.

– Vi mener det ikke er noen holdepunkter for å si at det å ekskludere en leverandør vil redusere nettverksrisikoen. Det vil heller føre til mindre tilfredsstillende konkurranse, og dermed mindre innovasjon som igjen kan øke risikoen. Dersom noen bruker sikkerhetsargumenter der det i realiteten er snakk om politiske motiv eller økonomiske interesser, bør det ikke aksepteres, skrev selskapet.

Utsatt flere ganger

Oppklaringsmøtet med regjeringen som Huawei ba om ble utsatt flere ganger, senest etter regjeringsutvidelsen i januar. Da overtok ny digitaliseringsminister Nikolai Astrup ansvaret for sikkerhet i it/telenettet.

Astrup bekrefter at han har satt av tid til drøftinger med Huawei i Barcelona nå sist i februar. På kongressen MWC Barcelona skal han også møte representanter fra selskapene Ericsson og Nokia. Denne store kongressen trekker representanter fra flere tusen selskaper i bransjen, flere hundre mobiloperatører og politikere fra EU og andre land.

Huawei er for øvrig blant sponsorene til kongressen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator forteller deg hvordan årets lønnsoppgjør blir
02:02
Publisert: