Bergen Næringsråds Marit Warncke reagerer kraftig på at regjeringen har valgt å plassere statens nye investeringsselskap Fornybar as i Stavanger på tross av at den faglige anbefalingen talte for Bergen.

Også da det nye kontoret til Norsk kulturråd nylig ble lagt til kulturministerens hjemby Trondheim, var det Bergen som fikk de faglige anbefalingene, understreker Warncke.

– Vi er irriterte. Først kulturnæringskontor til Trøndelag, så Fornybar as til Stavanger, sier Warncke til DN.

Valgsmell

Også Høyres gruppeleder i Bergen, Hilde Onarheim, reagerer.

– Det er trist og skuffende at regjeringen valgte bort Bergen, da dette er den desidert beste byen å etablere Fornybar i, sier hun til Bergens Tidende.

Til samme avis uttalte Warncke torsdag at hun tror saken kan slå tilbake på regjeringspartiene ved høstens valg. Det avviser næringsminister Monica Mæland.

– Det er fortsatt lenge til høstens valg – god tid til å diskutere. For Bergen er ikke forbigått, sier statsråden til DN.

Ny situasjon

Som byrådsleder i Bergen i 2008 sto Monica Mæland selv på barrikadene for Bergen.

– Vi er i krig med regjeringen, sa hun til Bergensavisen i 2008. Mæland var sterkt irritert over at regjeringen overså Vestlandshovedstaden, lokaliserte et statlig næringsfond til Trøndelag og sentraliserte mer makt til staten. 

Nå – etter at de blå overtok for den rødgrønne regjeringen og hun selv ble statsråd – ser hun annerledes på situasjonen.

– Forstår skuffelsen

– Situasjonen da og nå er veldig forskjellig. Da var det ikke gjort noe med nødvendig infrastruktur i regionen. Det var bare en statsråd fra Bergen – ingen statssekretærer eller politiske rådgivere. Bergen var oversett. Nå er det satset veldig på infrastrukturen. Bergen har fått mer i helse – det nasjonale klageorganet og 120 arbeidsplasser. Et såkornfond er lagt dit. TV 2s lokalisering er sikret. Det er også bevilget åtte millioner til reiselivstiltak i forbindelse med Sykkel-VM og kulturministeren har gitt ekstra midler til film, sier Mæland.  

Derfor avviser hun at Bergen er i bakleksen, utenfor regjeringens synsfelt og at dette vil slå tilbake ved kommende valg: 

       – Jeg forstår at Bergen er skuffet over at Fornybar as ikke ble lagt dit. De har mange dyktige mennesker. Så må regjeringen være opptatt av hele landet. Men jeg er helt sikker på at det merkes at statsministerens er fra Bergen, sier Monica Mæland.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.