Artikkelen er lørdag morgen oppdatert med sitat fra Torbjørn Bongo i Norges offisers- og spesialistforbund.

DN skrev torsdag at forsvarssjef Eirik Kristoffersen har frarådet regjeringen å anskaffe stridsvogner. Han anbefaler i stedet kjøp av nye helikoptre og langtrekkende ild til hæren, etter den DN erfarer.

Men forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier regjeringen likevel planlegger for stridsvognkjøp.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram.
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram. (Foto: Rodrigo Freitas/NTB)

– Regjeringen planlegger for anskaffelse av stridsvogner. Prosessen går videre i tråd med den fremtidsplanen som er lagt. Regjeringen vil ha videre dialog med forsvarssjefen om hans vurderinger knyttet til anskaffelsen, sa Gram til DN torsdag.

Anskaffelsesprosessen er godt i gang og det står nå mellom enten tyske Leopard 2A7 eller sørkoreanske K2 Black Panther.

Etter planen skal kontrakten for 82 stridsvogner med en kostnadsramme på 19,3 milliarder kroner signeres i løpet av året. Støre-regjeringen har anskaffelse av stridsvogner som et eget punkt i Hurdalsplattformen, og kjøpet fikk klarsignal allerede under Solberg-regjeringen. Da var Ine Eriksen Søreide (H) forsvarsminister og senere utenriksminister. Men nå er hun åpen for å se på saken på nytt.

Må se helheten

– Det er avgjørende å se beslutningen om det skal anskaffes stridsvogner eller ikke i en helhet, både med tanke på hvordan Hæren skal settes opp med hovedkampsystemer for de neste tiårene, hvordan Forsvaret tenker fellesoperativitet mellom alle Forsvarets kampsystemer og hvilket helhetlig forsvarskonsept som legges til grunn, sier Søreide.

Hun peker på at forsvarssjefens helhetlige fagmilitære råd er ventet til våren, sammen med rapporten fra blant annet Forsvarskommisjonen.

– Beslutningene som skal tas for Hæren må passe inn i en helhetlig forsvarsstruktur, sier Søreide.

Forsvarssjefen ønsker ikke å utdype hvorfor han vil stoppe anskaffelsen av stridsvogner:

– Det stemmer at jeg har gitt en anbefaling. Jeg tar den videre dialogen med Regjeringen, skriver Kristoffersen i en epost.

– Skuffet

Norges offisers- og spesialistforbund er kritisk til måten forsvarssjefen har gått frem i saken.

– Jeg er skuffet over forsvarssjefen. Han har ikke involvert organisasjonene i denne debatten internt før han ga sitt råd til regjeringen. Jeg hadde forventet at han kontaktet oss, og jeg mener han bryter både det som er god skikk, men også at det er et brudd på hovedavtalen, sier leder Torbjørn Bongo i Norges offisers- og spesialistforbund til Klassekampen, skriver NTB.

Bongo viser til bestemmelsen om at ansatte skal involveres i saker som berører dem. Han mener framgangsmåten i saken er egnet til å svekke forsvarssjefens tillit i hele Forsvaret.

Gal prioritering

Kjøp av stridsvogner har vært omstridt lenge. Blant andre tidligere forsvarssjef Sverre Diesen har argumentert sterkt imot. Men på Stortinget er det først og fremst Senterpartiet som har vært den sterkeste tilhengeren. Og forsvarspolitisk talsperson Bengt Fasteraunet lar seg ikke overbevise av forsvarssjefens argumenter.

– Dette er et konsept som er bygget opp over tid. Mye av investeringene som er gjort er delvis på pansret kjøretøy. Konseptet er mekanisert og stridsvogner er en del av det, sa han til DN torsdag.

Fremskrittspartiet støtter både tidligere og nåværende forsvarssjef:

– I likhet med den tidligere forsvarssjefen har jeg lenge ment at nye stridsvogner er en gal prioritering i et potensielt krigsscenario hvor ulike missiler, artilleri og droner vil i økende grad dominere. Vi trenger først og fremst luftvern, sier Christian Tybring-Gjedde, Frps forsvarspolitiske talsperson. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.