Søreide brøt fredag en 112 år lang «tradisjon» ved å bli Norges første kvinnelige utenriksminister. Foran seg i køen hadde hun 37 menn – deriblant avtroppende minister Børge Brende.

Sistnevnte fikk myr ros av statsminister Erna Solberg (H) for å ha arbeidet med å normalisere forholdet med Kina. På nøkkeloverrekkelsen ville pressen vite om Søreide ønsket å snakke om menneskerettigheter med sine kinesiske kolleger fremover.

– Vi har en dialog nå som vi ikke har hatt de siste seks årene, så det ville vært en naturlig mulighet å benytte, sa den ferske utenriksministeren, men la til at hennes reiseplan ennå ikke er klar.

Søreide har representert Oslo på Stortinget siden 2005 og vært forsvarsminister siden 2013. Den jobben blir nå overtatt av tidligere EU- og EØS-minister Frank Bakke-Jensen (H), som igjen gir stafettpinnen videre til Marit Berger Røsland (H). Sistnevnte kommer fra jobben som statssekretær i Utenriksdepartementet og vil nå lede det samme departementet sammen med Søreide.

«Kommer til å ringe»

Utnevnelsen av Søreide er derimot ikke unik i skandinavisk eller nordisk sammenheng. Sveriges Margot Wallström har hatt rollen som utenriksminister siden 2014, og både Danmark, Finland og Island har hatt kvinner i denne rollen tidligere. Det var derimot andre «rekorder» statsministeren ville trekke frem under pressekonferansen etter at byttene ble kjent.

– Nå har vi for første gang kvinnelig statsminister, finansminister og utenriksminister. Vi har lett litt etter andre land som har hatt det samme, og ser at land som Filippinene og Sveits er blant dem. Det er uansett historisk for Norge som nasjon. Jeg er stolt over at dette skjer på min vakt, sa statsminister Erna Solberg (H) om sitt nye lag.

Søreide sa selv at hun hadde felt noen tårer fredag morgen, men mest fordi hun hadde forlatt embetsverket i Forsvarsdepartementet.

– Jeg er ikke her fordi jeg er kvinne, men samtidig er det gøy å være den første som gjør noe. Så kommer jeg til å ringe Børge Brende dersom jeg lurer på noe, smilte hun.

Det var nettopp den tidligere utenriksministeren som i første omgang utløste rokeringen i regjeringslokalene, da Brende i september valgte å takke ja til jobben som president i Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos. Fredag takket Solberg av Brende, og trakk frem arbeidet med fredsavtalen i Colombia og den nevnte normaliseringen av samarbeidet med Kina som to av de viktigste arbeidene som den avgåtte utenriksministeren har bidratt med.

Ønsket bistandsminister

Det har vært ulike ønsker for hvordan Brendes jobb skulle løses etter statsrådsbyttene. Venstre, som fortsatt holder døren på gløtt for regjeringsdeltagelse, har vært blant pådriverne for gjeninnføringen av posten som bistandsminister, en stilling ble fjernet fra regjeringskabalen i 2013.

– Da vil utenriksministeren få bedre tid til å være utenriksminister, og vi får bedre faglighet over bistandspolitikken. Jeg tror hele utenriksfeltet har lidd under av at vi ikke har hatt en utviklingsminister, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til NRK tidligere i uken.

Også KrF har uttrykt samme holdning. Tidligere ble det spekulert i om jobben som utenriksminister kunne blitt gitt til nettopp dem, selv om partiet opprinnelig har sagt at de ikke lenger er en del av samarbeidsavtalen med regjeringen.

– I de fleste andre europeiske land har utenriksminister hatt Europa-politikken som sitt kjerneområdet. Så langt har Norge vært «kjerringa mot strømmen», sa partisekretær Hilde Frafjord Johnson til rikskringkastingen før statsrådsbyttene ble kjent.

Det er ikke Solberg enig i.

– Det er viktig å se sammenhengene mellom bistand- og utenrikspolitikken. Bistandspolitikk handler ikke bare om at Norge skal gi penger, men inkluderer blant annet arbeidet med bærekraftsmålene. Jeg mener én statsråd har vært bra for utviklingspolitikken, sa statsministeren til pressen.(Vilkår)

Kolonial-gründeren personlighetstestet av Eia og Brenna: – En typisk topplederprofil
For åpen scene på DNs konferanse om rekruttering for fremtiden fikk gründer og Kolonial-sjef Karl Alveng Munthe-Kaas resultatet av testen.
04:43
Publisert: