Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) vil ha slutt på Senterpartiets gjentatte angrep på EØS-avtalen.

– Det er helt umulig å plukke sjokoladebiter av EUs indre marked, sier hun til DN.

I sin tale på Høyres landsmøte søndag, mente hun Senterpartiet har mye å lære av den bitre skilsmissen som utspiller seg mellom Storbritannia og EU.

Her er tre lærdommer for Norge av brexit dnPlus

– Senterpartiet fremstiller det som om dette er en avtale der vi kan velge akkurat de sjokoladebitene vi vil ha, og så kan vi sette bort de sjokoladebitene som vi ikke har lyst på. Som om ikke det er noen andre som har en mening om de sjokoladebitene, sier Eriksen Søreide.

«For enkle løsninger»

Fredag reiser statsminister Erna Solberg (H) på EU-toppmøtet i Brussel for sammen med regjeringssjefene i alle de 31 landene i EØS-samarbeidet å markere 25 år med EØS-avtalen.

Samtidig starter Senterpartiet sitt landsmøte på Hamar hvor partiets sterke misnøye med EØS-avtalen ventes å bli et hett diskusjonstema.

Astrup har norsk backup for brexit (DN+) dnPlus

– Dette er typisk Senterpartiet. Det enkle er ofte det beste, heter det. Slagordet funker himla bra for dagligvarer, veldig dårlig for internasjonale avtaler.

Utenriksministeren sier hun ofte undrer seg over Senterpartiets EØS-motstand.

– EØS-avtalen er langt fra perfekt, men det er ingen tvil om at den har tjent Norge godt. Det gjelder særlig i distriktene, hvor mange av hjørnestensbedriftene er helt avhengige av å få gode vilkår på EUs indre marked, sier hun.

Utenriksministeren minner om at 80 prosent av alt Norge eksporterer går til EU.

– EØS-avtalen gir norske varer og tjenester tilgang på et hjemmemarked på 500 millioner mennesker på samme vilkår som varer og tjenester fra Sverige og Tyskland.

– For Norge er det eneste alternativet til et EØS-medlemskap et EU-medlemskap.

Frykter hjemme-alene-fest på venstresiden

Det er ikke bare i Senterpartiet at EØS-motstanden er stor. To av tre av de rød-grønne partiene vil ha løsere båndene til EU og ta mer kontroll over egen suverenitet.

Kritikken mot avtalen har også vokst kraftig i fagbevegelsen, og flere avdelinger i Fellesforbundet, en av LOs mektigste organisasjoner, tar til orde for å avslutte avtalen.

Eriksen Søreide mener Arbeiderpartiet ikke gjør nok for å forsvare EØS-avtalen.

– Vi har vært vant til at Arbeiderpartiet er den voksne hjemme i venstresidens hus. Nå virker det som om de har dratt på en lang ferie og latt barna være hjemme alene hjemme, og vi vet jo hvordan det kan gå.

Utenriksministeren mener Arbeiderpartiet bør ta lederskap i EØS-debatten.

– Hvorfor tar ikke Arbeiderpartiet tydelig og aktivt ansvar for å forsvare og frede EØS-avtalen? Når det skapes usikkerhet rundt avtalen virker det uheldig – ikke bare for norsk industri – men for hele samfunnet.

Hun tilføyer at Arbeiderpartiet var krystallklare på en ting da de rødgrønne partiene dannet regjering i 2005: Inngangsbilletten var at alle partiene måtte akseptere at EØS-avtalen lå til grunn.

– Nå er ikke partiet like tydelig.

Utenrikspolitisk risikospill

Eriksen Søreide mener det er utenrikspolitisk risikospill å så tvil om EØS-avtalens viktighet for Norge.

– I Stortinget er det sånn at hvis vi bruker skalte uparlamentariske ord og uttrykk, hvis vi for eksempel sier at noe er galskap, eller noe er en flopp, så blir vi klubbet ned. Jeg har vurdert om vi skal sende stortingspresident Tone W. Trøen på fem ukers vikariat til underhuset for å få litt skikk på debatten.

Fått kaos-fullmakter

Torsdag 14. februar ga Stortinget regjeringen vide fullmakter for å håndtere komplikasjonene som kan oppstå dersom britene forlater EU i slutten av mars uten en avtale. Det pågår forhandlinger om fiskeforvaltningsområdet, mens samtalene om varehandel venter på en teknisk og juridisk gjennomgåelse.

– Det er enighet om videreføring av viktige deler av dagens samhandel med varer, som i dag reguleres av EØS-avtalen. Noe av det viktigste er fortsatt nulltoll på industrivarer og videreføring av dagens handel med fisk og landbruksprodukter, sier Eriksen Søreide.

Avviser kritikk

Partileder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, avviser kritikken fra utenriksministeren.

– Det er velkjente toner fra Høyre å komme med skremsler mot oss som er mot norsk EU-medlemskap.

Sp-lederen fastholder at EØS-avtalen har overført for mye makt fra Norge til Brussel.

– Vi var dypt uenig i den maktoverføringen regjeringen ga over norsk energipolitikk med å melde oss inn i ACER i fjor. I motsetning til Høyre mener vi at Norge skal styres av norske folkevalgte politikere, ikke av EU-byråkrater, sier Vedum.

Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talsperson, Anniken Huitfeldt, mener Eriksen Søreide fremmer tomme beskyldninger som skaper unødvendig usikkerhet.

– Alle som kjenner Arbeiderpartiet vet at det er uaktuelt for oss å ta regjeringsansvar uten handlingsregelen om trygg økonomisk styring, og NATO- og EØS-medlemskapet i bunn.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Røe Isaksen: -Ungdommen nå til dags? Jeg synes vi er bra, jeg
Høyres landsmøte om populærkultur og ungdommen nå til dags.
02:23
Publisert: