Tidligere i år bestemte regjeringen at inflasjonsmålet i Norge senkes fra 2,5 til 2,0 prosent.

Tirsdag kveld sa finanskomiteen på Stortinget at den ikke støtter endringen.

Finansminister Siv Jensen (Frp) merker seg kritikken, men understreker at endringen allerede er vedtatt.

– Forskriften for pengepolitikken er i all hovedsak endret i tråd med det som har vært gjeldende praksis, sier Jensen i en skriftlig kommentar.

Fikk støtte

Inflasjonsmålet innebærer at Norges Bank skal sette styringsrenten for å sikre en prisstigning (inflasjon) som over tid er nær 2,0 prosent, målt ved konsumprisindeksen.

– Det er en pengepolitikk som har bidratt til å få ledigheten raskt ned etter lavkonjunkturen. Norges Bank har støttet endringen og sagt at dette ikke vil ha vesentlig betydning for pengepolitikken, sier Jensen.

KrF snudde

KrFs finanspolitiske talsperson, Kjell Ingolf Ropstad, sa onsdag formiddag til E24 at han «forventer at finansministeren lytter til flertallet i Stortinget». Kronen falt som følge av nyheten. Da DN kontaktet Ropstad kort tid etter, var tonen en annen.

– Regjeringen ba om Stortingets mening, og da gjør vi i KrF det vi mener er riktig, men endringen er gjort og dette er regjeringens domene. Det burde tatt flere år før regjeringen valgte å sette ned inflasjonsmålet. Vi lar det bli med det, sier Ropstad.

Rigmor Aasrud, finanspolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet, står fast ved at hun forventer at regjeringen lytter til stortingsflertallet.

– Jeg regner med at regjeringen forholder seg til det stortingsflertallet mener. Når Stortinget mener noe annet enn regjeringen, må regjeringen som regel forholde seg til det, sier Aasrud til DN.(Vilkår)

Fantastiske Storebrand-tall ødelegger DNs veddemål med Trøim
02:37
Publisert: