Nordlaks-gründer Inge Harald Berg har gitt et valgkampbidrag på 50.000 kroner til Hadsel Høyre, kommer det frem på oversikten over partifinansiering. Han bekrefter overfor DN at han også har gitt 50.000 kroner til Fremskrittspartiet.

– Ja 50 til begge. Jeg gir dette privat og ikke fra selskapet, skriver han i en tekstmelding.

Han har dermed valgt en ny praksis for pengegavene sammenlignet med sist valgkamp.

Hemmelighold

I forbindelse med stortingsvalget i 2017 ga nemlig fem av Bergs selskaper 9990 kroner hver til både Fremskrittspartiet og Høyre. Alle pengebidrag over 10.000 kroner må rapporteres inn.

I dokumenter fra Partilovnemnda, som følger med på pengene som blir gitt, kom det frem at et premiss for gaven Frp fikk var at den skulle holdes hemmelig.

Høyre-lokallaget rapporterte først inn bidraget året etter at det kom inn. Begge sakene ble omtalt i DN i fjor.

Støtter flere

– Vi gir støtte til mange organisasjoner som brenner ekstra for å skape næringsutvikling og trivsel i vårt distrikt, uten at vi er opptatt av oppmerksomhet rundt det. Unntaksvis har vi også gitt til forskjellige politiske organisasjoner med samme glød. I 2017 ga vi like bidrag til både Nordland Frp og Nordland Høyre, på 49.950 kroner. Bidragene ble gitt på samme måte til begge partiene, fordelt mellom de ulike selskapene i konsernet. Grunnen til støtten er at vi ønsker å ha sterke lokale partier som kan bidra for næringen og for landsdelen, sa Berg da.

– Når det gjelder disse bidragene, var det et ønske fra meg om at det var greit at det gikk litt stille for seg, dette ble ikke drøftet med noen. Vi lever i et lokalsamfunn hvor ironifaktoren er relativt høy, også blant mine venner som jo kommer fra alle politiske leirer, men jeg har vel nå lagt et godt grunnlag for en «forsterkende effekt» på det som skulle unngås. Får jo ta det til etterretning ved neste korsvei, sa han om hemmeligholdet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.