Etter det DN erfarer vil helseminister Ingvild Kjerkol på pressekonferansen tirsdag kveld annonsere at testingen på grensen oppheves og hjemmekontor ikke lenger er så nødvendig, i tillegg til mer liberale skjenkeregler. Alt dette er i tråd med signalet før helgen fra helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) da hun lovet «store lettelser».

– Nå har vi en mindre farlig virusvariant, vi tåler mer smitte, og da vil det også komme lettelser, sa Kjerkhol til TV 2.

Men det som regjeringen ligger an til å holde fast på er kravet om en meters avstand og munnbind.

Ifølge opplysninger til DN mandag vil regjeringen følge råd fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet som begrunner de fortsatte tiltakene med behovet for å flate ut kurven på sykefraværet i samfunnet. Helsedepartementet er informert om store utfordringer i mange kommuner med å få nok folk på jobb.

Modelleringer fra FHI skal vise at full åpning 15. februar, altså om to uker, er mer håndterbart enn nå.

Bransjen vil reagere

Formelt bestemmes ikke det nye tiltaksregimet før i regjeringskonferansen tirsdag. Derfor tar DNs kilder forbehold om at det kan bli endringer helt på slutten, men det er sjelden regjeringen går på tvers av samstemt råd fra FHI og Helsedirektoratet.

Næringslivet forventer handling og at meterkravet forsvinner når regjeringen tirsdag kveld klokken 1900 legger frem endring av koronatiltakene.

– Det er være eller ikke være. Det haster å komme i gang, sier direktør Knud Dahl i Folketeateret til DN mandag.

Direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, er klar på hvordan bransjen vil reagere hvis ikke meteren forsvinner.

– Meteren tar i praksis bort halvparten av kundene fra alt fra restauranter til kurs, konferanser og hoteller. Derfor er meteren helt feil. Den oppfattes som helt meningsløs, og den praktiseres jo heller ikke lenger mange steder. Folk som går ut på byen vil sitte tett sammen og snakke sammen. Å kreve at man må ha en meters avstand fordi man ikke kommer fra samme husholdning, det blir bare toskete. Dersom regjeringen velger å beholde meteren, vil den miste mye av sin legitimitet i vår næring, sier Krohn Devold.

Ingen grunn

Hun mener reiselivet lojalt har fulgt og støttet regjeringens tiltak siden pandemiutbruddet, men at nedstengningen i en måned fra desember har gjort at legitimiteten er svekket.

–Respekten for tiltakene i ferd med å forsvinne. Jeg mener det ikke finnes noen grunn til at vi ikke skal gjøre som danskene og fjerne alle restriksjoner. Det er også det jeg forventer. Alt annet blir jeg svært skuffet over, sier Krohn Devold.

Etter det DN erfarer vil også regjeringen beholde munnbindet, påbudet om bruk når det ikke er mulig å holde minst én meter avstand i butikker, kjøpesentre, serveringssteder, kollektivtransport, taxi og innendørs stasjonsområder.

Helsedepartementet ønsker ikke å kommentere DNs opplysninger.

– Regjeringen vil gjøre en samlet vurdering av tiltakene og kommunisere ut endringene på pressekonferansen tirsdag, sier kommunikasjonsrådgiver Siri R. Svendsen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.