– Jeg tar varsling veldig alvorlig. Men rykter og tjuvtriks kan jeg ikke akseptere som mangeårige leder i Arbeiderpartiet. Dette er det groveste jeg har vært med på, sier Ingvild Kjerkol til NRK rett før årsmøtet i Trøndelag Ap lørdag formiddag.

Fredag kveld opplyste kilder til TV 2 , VG og Adressa at stortingspolitiker og helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol, som mange hadde som forhåndsfavoritt til å lande ledervervet i Trøndelag Ap, ble advart mot av valgkomiteens leder Arild Grande.

Valgkomiteen måtte snu seg om etter ny lederkandidat, da AUF Trøndelag trakk sin støtte til Trond Giske, noe som førte til at innstillingen ikke lenger var enstemmig.

Nå er det Marit Bjerkås, varaordfører i Rennebu, som er innstilt på topp.

«Rystet»

– Lederen i valgkomiteen har brutt alt det vi har av rutiner for både valgprosesser og varslingsrutiner. Det må det tas et oppgjør med. Det vil ikke være å starte en ny kultur å fortsette det løpet Arild Grande har kjørt den siste uka, sier Kjerkol til NRK.

Hun sier til Adresseavisen at hun var i kontakt med Grande fredag.

– Jeg er rystet over det mediene rapporterer fra arbeidet i valgkomiteen. Jeg ble også rystet da lederen i valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti ringte meg i går og forklarte hva han hadde gjort i valgkomiteen og viste meg en tekstmelding som på ingen måte er oppsiktsvekkende eller et varsel, sier Kjerkol.

Advarte mot at det kunne komme varsel

Grande skal ha advart mot å innstille Kjerkol til toppvervet: Han skal nemlig ha mottatt informasjon om at det kan komme et varsel mot Kjerkol, dersom hun ble innstilt på topp.

Denne informasjonen fikk han på SMS. Ifølge VGs opplysninger skal valgkomitelederen ha sagt at et eventuelt varsel ikke ville være forenlig med å finne en samlende leder.

Arild Grande bekrefter til NTB at han ringte Kjerkol etter fredagens møte.

– Den første personen jeg ringte etter møtet i valgkomiteen, var Ingvild Kjerkol. For å fortelle om både meldingen som jeg hadde mottatt, og hva jeg hadde gjort i valgkomiteen, sier han til nyhetsbyrået.

Valgkomitelederen sier at han forsøker å håndtere situasjonen på en skikkelig måte.

– Først og fremst av hensyn til folk som har historier de sitter på. Da er det viktig med en varsomhet i det. Derfor er det veldig uheldig at disse tingene bevisst blir plantet i mediene. Det skader dem som blir rammet av slike påstander. Men det er potensielt også fare for at identiteten til folk blir avslørt. Det må vi unngå, sier Grande.

Varsler gjennomgang

Partisekretær i Arbeiderpartiet, Kjersti Stenseng, vil ha en gjennomgang av situasjonen i Trøndelag Arbeiderparti, ifølge TV 2.

– Trusler om mulige varsler skal selvsagt ikke brukes som argument i en valgkomite, sier Stenseng til TV 2.

– Varsler er alvorlige greier. Dersom rykter om varsler legges til grunn i slike prosesser, er det dårlig organisasjonskultur og undergraver varslingsinstituttet, sier Stenseng.

Stenseng understreker at hun ikke har full innsikt i hva som har skjedd i dette tilfelle, og uttaler seg generelt, men at denne spesifikke saken krever en gjennomgang.

– Vi kan ikke ha en kultur i Arbeiderpartiet der folk går rundt og redde for å få trusler om varsler mot seg, dersom noen har opplevd ting som ikke skal foregå i vår organisasjon, må de derfor varsle oss om det, slik at vi kan håndtere det skikkelig, sier Stenseng til TV 2.

Saken er oppdatert med Kjerkhols uttalelser til NRK og Grandes kommentarer til NTB lørdag formiddag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.