Kontrollkomiteen på Stortinget møttes tirsdag for å diskutere Innovasjon Norge-saken, og besluttet seg for å legge saken død etter at næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) svarte Stortinget i et brev mandag.

Saken gjelder uenighet mellom tidligere styreleder i selskapet, Per Otto Dyb, og Isaksen. Dyb mener statsråden stanset ham da han ville ta opp ansettelsesforholdet til administrerende direktør Anita Krohn Traaseth.

Komiteens leder Dag Terje Andersen (Ap) viser til følgende innrømmelse fra Isaksen i brevet:

«Det er ikke en ønsket situasjon, og det er naturlig at både vi som eier og styret ser nærmere på hva vi kan lære av de erfaringene som er gjort i denne saken».

Mener han erkjenner uklarhet

– Vi tar svarene til orientering og understreker det han selv sier i den siste delen av svaret om at her er det grunn til å se på rutiner på nytt og lære av det som har skjedd, sier Andersen.

– Vi legger saken død fordi vi oppfatter den siste delen av svaret som en innrømmelse av at det har blitt skapt uklarhet, sier Andersen.

Statsråden er selv enig.

– Jeg mener at det er helt åpenbart at når styreleder og jeg har forskjellige oppfatninger av hva som har blitt sagt og hvordan det skal forstås, så er ikke det en ønsket situasjon. Jeg har hele tiden sagt og understreket og dokumentert at vi har vært veldig tydelige hele veien på at dette ikke har vært en instruksjon, så må vi lære av det. Jeg har ikke noe ønske om å ha saker i kontrollkomiteen, sier Isaksen.

Brukte måneder på å finne erstatter

Mandag ble det kjent at NTNU-rektor Gunnar Bovim er innstilt av valgkomitten som ny styreleder i Innovasjon Norge. Ifølge Universitetsavisa ble han kontaktet tirsdag 17. april og spurt om han kunne tenkt seg å bli innstilt.

Det er over to måneder etter at Dyb ble vraket. Dyb fikk beskjed om at han var vraket 10. februar, opplyste næringsminitser Isaksen i et brev til Stortinget mandag.

Samtidig som kontrollkomiteen på Stortinget legger saken død, kommer det altså frem at valgkomiteen ikke hadde noen erstatter klar da den i februar valgte å vrake den tidligere næringslivstoppen Dyb. Det var det som startet konflikten med departementet.

Kunne tenkt seg å fortsette

Etter det DN kjenner til kunne Dyb tenkt seg å fortsette i stillingen under de rette omstendighetene. Den tidligere styrelederen ønsker ikke å kommentere saken.

Valgkomiteens leder, Ingelise Arntsen, opplyser at valgkomiteen har hatt samtaler med hele styret og administrerende direktør for å danne seg et bilde av selskapets hovedutfordringer og oppgaver. Komiteen har også bedt om innspill fra eierne.

– Valgkomiteen har foretatt en totalvurdering basert på de kandidater som er spilt inn fra eierne, det eksisterende styret, den kompetanse som ønskes styrket og alle øvrige kriterier som skal ivaretas, skriver hun i en epost.

Valgkomiteens tidligere leder, Linda Bernander Silseth, fortalte i et intervju i forrige uke at politikere har stor makt over avgjørelsene i valgkomiteen til selskapet.

Startet kampen

Det var vrakingen av Dyb som utløste konflikten i selskapet som Stortinget nå undersøker. Dyb ønsket å ta opp ansettelsesforholdet til administrerende direktør Anita Krohn Traaseth, som han mener har skapt splid og konflikt i selskapet.

Han ble imidlertid advart mot å gjøre dette av næringsministeren senere i februar og i starten av mars, nettopp fordi Dyb nå var avtroppende styreleder.

«Min vurdering var at det ville kunne være problematisk at avtroppende styreleder håndterer en slik prosess», skrev Isaksen i brevet til Stortinget mandag.

Dyb mente at han ble overkjørt av Isaksen og trakk seg i protest i starten av mars. Statsråden har derimot avvist at han instruerte styrelederen en rekke ganger.

Fornøyd med ny styreleder

DN har spurt Isaksen om departementet støttet å vrake Dyb som styreleder, og eventuelt hvorfor.

– Valgkomiteen jobber uavhengig, men de to store eierne har representanter der. Vurderinger i valgkomiteen forankres hos de to største eierne. Det er helt vanlig og ville vært rart om det ikke var det.

Han er fornøyd med innstillingen av Bovim.

– Det er et godt valg av valgkomiteen, sier Isaksen.

Statsråden kan ikke svare på hvem som foreslo å bytte ut styrelederen.

– Initiativet kom fra valgkomiteen. Men valgkomiteen forankrer generelt sitt arbeid hos de to store eierne. Men det har tidligere for eksempel vært spørsmål om hvem tok opp dette i valgkomiteen og hvordan ble det et tema, det er valgkomiteen som må svare for.(Vilkår)

For fem år siden gikk de sterke bildene fra ruinene verden rundt
1134 mennesker omkom da Rana Plaza som huset flere klesfabrikker kollapset i Dhaka i Bangladesh.
01:38
Publisert: