– Nå går vi til valg på å gjøre Norge enda tryggere, sa Fremskrittspartiets leder Siv Jensen da hun fredag listet opp fem tiltak som hun hevder vil gjøre Norge tryggere:

  • Stoppe asylinnvandring til Norge ved å etablere asylmottak i utlandet som kan sjekke søkernes identitet før de kommer.
  • Permanent grensekontroll
  • Generell bevæpning av politiet i politidistrikt som ønsker det
  • Krav av minimum 10 år botid for å få statsborgerskap, samt å sverge troskap til Norge.
  • Mer overvåkning for å bekjempe ekstrem aktivitet.

Asylplanen som ble presentert under oppsummeringen av det politiske halvåret, har mottatt mye kritikk. 

– Nå drar de innvandrerkortet. Dette er et useriøst valgutspill, sier Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann Stein Erik Lauvås.

– Hvor er Solberg?

Lauvås krever at Solberg må komme på banen for svare for regjeringspartneren Frps forslag.

– Når regjeringens nestsjef kommer med dette, må vi stille oss spørsmålet: Stiller statsministeren seg bak forslagene, sier Lauvås og legger til at spørsmålet ikke kommer fra hvem som helst. 

– Dette er landets finansminister og nestkommanderende. Har statsministeren abdisert og lar Frp gjøre som de vil? spør han. 

– Heller Ap som har abdisert

Høyre avviste fredag asylforslagene fra Frp, men Høyre-nestleder Bent Høie avfeier spørsmålet om statsministeren har abdisert. 

– Høyre og Fremskrittspartiet er to ulike partier som går til valg på hvert vårt program. Regjeringssamarbeid betyr ikke at ett parti må abdisere for det andre, sier han og retter et spark tilbake mot Ap:

– Selv om det virker som Ap tror det, og har abdisert for Senterpartiet og vil reversere moderniseringen av Norge, sier han. (Vilkår)

Denne kurven bør bekymre Jonas Gahr Støre
Ap-leder Jonas Gahr Støre møtte pressen drøyt 11 uker før det kan bli klart om han blir landets neste statsminister.
02:28
Publisert: