«Hassanpour har fått med seg at fiskeriminister Sandberg planlegger en reise til Iran som turist og lurte i den sammenheng på om det er ønskelig med offisielle møter. Kan fiskeriministerens forværelse gi oss en tilbakemelding på dette?»

Det var beskjeden i en epost sendt 16. juli fra den norske ambassaden i Iran til fiskeriminister Per Sandbergs (Frp) forværelse. Ambassadens fungerende leder Sean Lobo videreformidlet ønsket om møter fra avdelingsdirektør Rasheed Hassanpour i det iranske utenriksdepartementet, som hadde fått nyss i statsrådens planer om en privat visitt til landet.

Ifølge VG har Sandberg feriert i landet den siste uken.

Sandberg har i de siste årene snakket varmt om mulig eksport av norsk sjømat til Iran etter at atomavtalen landet inngikk hevet sanksjoner og åpnet markedet. Avtalen er imidlertid i spill etter at USAs president Donald Trump trakk seg før i år, og Iran er nå i en ordkrig med Norges viktigste allierte. Amerikanerne skal også gjeninnføre sanksjoner mot landet.

Samtidig vil iranske myndigheter møte statsråd Sandberg på privat visitt til landet. Lobo ved ambassaden purret samme dag som den første henvendelsen ble sendt fordi han 17. juli skulle møte Hassan Salehi, statssekretær og sjef for Iran Fisheries Organization, landets fiskeridepartement.

«Jeg antar Sandberg-besøket også kan komme opp som samtaleemne», skrev Lobo.

Kjenner ikke til planer

Men så kom beskjeden fra Nærings- og fiskeridepartementet om at det ikke var kjent med at Sandberg hadde planer om en tur til Iran som turist.

«Vi kjenner ikke til at det planlegges en slik tur i privat regi», skrev underdirektør Håvard Figenschou Raaen i Handelspolitisk avdeling.

Han hadde da sjekket med alle på forværelset, kommunikasjonsavdelingen og Sandbergs betrodde politiske rådgivere.

«Det er således dermed heller ingen planer om offisielle møter», skrev Raaen.

DN har spurt Nærings- og fiskeridepartementet om det stemmer at Sandberg har planer om en privat tur til Iran, og om det er slik at ingen i departementet kjente til disse planene.

– Fiskeriministeren har ferie nå, og departementet har ikke kommentar til Per Sandberg sine private ferieplaner, skriver kommunikasjonsrådgiver Wensel Halvard i en epost.

Avdelingsdirektør Hassanpour opplyste ikke om hvordan han kjente til Sandbergs planer, ifølge den norske ambassaden. Iranerne har ikke svart på DNs henvendelse om saken.

Antar iranerne har lest artikkel

I den første eposten viser Lobo ved ambassaden til en artikkel i Fiskeribladet om nettopp Sandberg.

«Jeg antar for øvrig at iranerne har fått med seg denne artikkelen», skrev han og trakk frem saken med følgende tittel:

«Sandbergs Iran-forhold bør avklares med Erna, mener Sp-topp».

Saken omhandler blant annet at Sandberg flere ganger har vært på arrangementer i regi av den iranske ambassaden i Norge og en venneforening mellom Iran og Norge siden han besøkte landet som statsråd i 2016. Blant annet var han på ambassadens nyttårsfeiring før i år, noe som har fått både partikolleger og Geir Pollestad (Sp), leder av næringskomiteen på Stortinget, til å stusse.

– Jeg har merket meg Sandbergs engasjement for Iran. Jeg mener fortsatt at det er viktig at regjeringen har en samlet og enhetlig tilnærming til Iran, sier Pollestad.

Han mener Sandberg enkelt burde kunne avklare om han skal på en slik reise, og forstå at en norsk statsråd reise ikke blir oppfattet som privat.

80 millioner sjømatspisere

Sandberg hadde med seg en rekke norske bedrifter da han besøkte Iran i 2016. I forbindelse med besøket uttalte han seg til DN.

– Det er jo 80 millioner potensielle sjømatspisere. Du kan aldri hvile, fordi markedene endrer seg og konkurransen er stor. Vi ser at Iran er et potensielt stort marked for norsk næringsliv. Med opphevelsene av sanksjonene er mulighetene blitt enda større, sa Sandberg i 2016.

Samtidig som Sandberg pleier forholdet til Iran, har ikke eksporten av norsk sjømat til landet vokst noe særlig siden turen. I 2017 ble det solgt sjømat til landet for rundt åtte millioner kroner mer enn i 2016, men i første halvår i 2018 har det blitt eksportert mindre enn i fjor.

Tidligere i år rapporterte Fiskeribladet at Sjømatrådet skrinlegger sin satsing i Iran.

«Jeg er på ferie. Dette har jeg formidlet til DN tidligere», skriver Sandberg i en sms sent fredag kveld.(Vilkår)

– Nå pågår det en teknologisk revolusjon i verden
Leder i Sosialistisk Ungdom, Andreas Sjalg Unneland, med oppfordringer til Audun Lysbakken.
00:50
Publisert: