De store sosiale nettverkene har økt innsatsen for å hindre at de brukes til å sabotere demokratiske valg, og Facebook melder nå at de har stengt 652 sider som har spredt falsk informasjon, skriver CNN.com. Av disse mener de 254 Facebook-sider og 116 Instagram-kontoer har deltatt i koordinerte kampanjer styrt fra Iran. Kontoene skal ha hatt over en million følgere totalt og ser ut til å ha vært aktive i mange år.

Facebook-sjef Mark Zuckerberg mener innsatsen er i ferd med å gjøre nettverket tryggere.

– Det er fremdeles tidlig, men vi begynner å se at innsatsen får konsekvenser og vi identifiserer flere slike før valget, sa han i en telefonkonferanse med pressen.

Samtidig meldte Twitter at de har identifisert og slettet 284 kontoer, der mange er knyttet til Iran, for «koordinert manipulasjon».

Ikke direkte rettet mot valget

En del av sidene Facebook nå sletter ble identifisert av it-sikkerhetsselskapet FireEye. De sier kontoene knyttet til Iran ikke ser ut til å være spesielt rettet mot det amerikanske mellomvalget i år, men sprer historier med temaer som støtter opp om Iranske interesser, med utfall mot Saudi-Arabia og Israel og støtte til palestinere.

Ifølge rapportene skal andre kontoer være knyttet til grupper som tidligere er satt i forbindelse med russisk etterretning. Heller ikke disse sidene ser ut til å være rettet mot USA, men fokuserte på politikk knyttet til Syria og Ukraina.

Flere tiltak

Microsoft meldte denne uken at de har tatt over kontrollen over seks nettsteder med adresser som trolig var valgt for å kunne lure folk til å tro at de var knyttet til det amerikanske senatet og andre kjente organisasjoner. Formålet var trolig hacking.

Microsoft mener de store it-selskapene nå må ta større ansvar for å unngå at internett brukes til hacking og manipulasjon av valg.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.