Med rundt 75 prosent av stemmene talt opp, ligger Labour an til 49 prosent oppslutning, mens partiets allierte De Grønne hadde fått 7,6 prosent.

Lederen av det største opposisjonspartiet, Det konservative Nasjonalpartiet, erkjenner nederlaget og har gratulerte Ardern med seieren.

– Jeg vil få gratulere statsminister Jacinda Ardern, som jeg har ringt, med et fremragende resultat for Labour, sier Judith Collins.

Få koronasmittede

Oppslutningen rundt Ardern har økt betraktelig den siste tiden, takket være måten hun og regjeringen har håndtert koronapandemien.

New Zealand har for øyeblikket ingen lokale smittetilfeller, og landets 5 millioner innbyggere slipper å etterleve krav om bruk av munnbind og sosial distansering.

Et spørsmål før valget var om Labour kunne vinne rent flertall i nasjonalforsamlingen for første gang siden landet innførte proporsjonal valgordning for 24 år siden.

Dødshjelp og marihuana

New Zealand har hatt mange koalisjonsregjeringer, men ifølge meningsmålingene før lørdagens valg lå Ardern og Labour an til å kunne styre alene.

Newzealendere tok på valgdagen også stilling til hvorvidt landet skal legalisere marihuana og aktiv dødshjelp, men resultatet er ikke kjent.

Meningsmålingene i forkant tydet på et ja-flertall for aktiv dødshjelp, mens det lå an til dødt løp i marihuana-spørsmålet.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.