Mandag ettermiddag varslet regjeringen pressekonferanse tirsdag om de økonomiske konsekvensene av koronaviruset. Det er Frp-leder Siv Jensen glad for, men hun forventer da konkrete tiltak som kan gjennomføres hurtig.

– Dette er ikke en utfyllende liste, men jeg mener regjeringen for eksempel må vurdere å lempe på permitteringsreglene slik at ikke karantenekostnadene lempes på bedriftene og midlertidig fritak for arbeidsgiverperioden med sykefravær knyttet til korona. Dessuten bør den definitivt se på lemping i formuesskatten og iverksette tiltak overfor flyselskapene som fritak for passasjeravgift og CO2-avgift, sier Jensen til DN.

I Sverige kom regjeringen i forrige uke med tiltak om nedkortet arbeidstid og lønnskutt.

Hun mener også det er mulig å forsere gryteklare samferdselsprosjekter.

– Vi kan i hvert fall ikke vente på revidert statsbudsjett. Bedrifter står i fare for konkurs nå. Når dette på et tidspunkt er over, kan vi ikke etterlate et næringsliv i ruiner, sier Jensen som nylig gikk av som finansminister.

Kaller inn til pressekonferanse

– Helseministeren vil redegjøre om norske helsemyndigheters tiltak for å møte koronavirusutbruddet for Stortinget i morgen. Statsministeren og jeg vil kalle inn til en pressekonferanse i etterkant hvor vi gir regjeringens foreløpige vurdering av de økonomiske konsekvensene av koronaviruset.

Det sier finansminister Jan Tore Sanner (H) i en melding DN har fått fra departementets kommunikasjonsavdeling.

Finansminister Jan Tore Sanner varsler pressekonferanse tirsdag.
Finansminister Jan Tore Sanner varsler pressekonferanse tirsdag. (Foto: Fredrik Solstad)

Følger utviklingen

– Vi jobber på høygir og har tett kontakt med næringslivet og bankene. Vi følger særlig med på reiselivsnæringen, industrien og andre næringer som er særlig utsatt, sier Sanner.

Regjeringen vurderer nå hvilke økonomiske tiltak som kan være målrettet, og i hvilket tempo disse eventuelt skal innfases, opplyser han.

– I dag har vi sett et markert fall i oljeprisen og på Oslo Børs. Vi har opplevd slike fall før og har erfaring for hvordan vi bør håndtere det. I første omgang må se om oljeprisen blir liggende på et lavere nivå, eller om den tar seg opp igjen.

Vil ha Sanner til Stortinget

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, Hadia Tajik, mener regjeringen må komme til Stortinget og redegjøre om situasjonen.

– Regjeringen selv burde tatt initiativet til en redegjørelse om konskevensene av koronaviruset for norsk økonomi, men når det ikke har skjedd, må vi etterlyse det. Det er ingen grunn til å vente lenger, sier hun.

Tajik mener det er bra at det varsles en pressekonferanse, men påpeker at regelendringer og nye budsjettprioriteringer må vedtas av Stortinget.

– Vi har ikke opplevd noe tilsvarende, og må ta dette alvorlig. Særlig kombinasjonen av oljeprisfall og en krevende helsesituasjon, er vanskelig å håndtere. Vi hører fra våre ordførere at de regner med store kostnader til håndteringen av koronasituasjonen, og det er også en del av det økonomiske bildet her, sier hun.

Tajik etterlyser en mer offensiv regjering.
Tajik etterlyser en mer offensiv regjering. (Foto: Terje Pedersen,/NTB scanpix)

«Kan være flere bransjer som vil slite»

NHOs sjefsøkonom Øystein Dørum etterlyser i dag at regjeringen kommer på bane med målrettede midlertidige tiltak for å hjelpe bedriftene over kneika.

– Burde ikke Ap kreve sterke lut av regjeringen enn en redegjørelse?

– Det er all grunn til å forvente at de må komme med målrettede tiltak. Men slik situasjonen i dag, er det vanskelig å overskue hvor mange bransjer dette direkte berører. Reiseliv opplever tydelige konsekvenser, men det kan være flere bransjer som vil slite med ringvirkningene av dette, sier Tajik.

Hvilke tiltak mener Ap at burde iverksettes?

– Forrige gang det var krise og oljeprisfall, så vi at regjeringen var for seint ute da de endelig foreslo endringene i permitteringsregelverket. Vi er bekymret for om de er nok på ballen, sier Tajik.

Viser til finanskrisen

Hun viser til at Ap-regjeringen og finansminister Kristin Halvorsen under finanskrisen i 2009 var tidlig ute med et gullkort for banker som var rammet av krisen, for å sikre at hjulene ble holdt i gang.

– Det er for tidlig å si om det er disse tiltakene som nå må i bruk, men begge scenario viser at man må håndtere situasjonen raskt, og det er det jeg etterlyser. Det vi har sett fra regjeringens håndtering så langt, er at de har lagt ut et innlegg på Facebook om at de har hatt ett møte med NHO, sier Ap-nestlederen.

Norsk Industri frykter at situasjonen vil føre til permitteringer, oppsigelser og arbeidsledighet. Tajik utelukker ikke at det vil bli aktuelt å foreslå endringer i permitteringsregelverket for å gi bedriftene større fleksibilitet, men vil først gi regjeringen mulighet til å redegjøre. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.