Osmund Kaldheim (52) ble fredag ansatt som ny toppsjef i Husbanken for en åremålsperiode på seks år. Kaldheim er tidligere statssekretær for Høyre og kommer fra jobben som rådmann i Drammen.

I den første utlysningen som ble sendt av Kommunal- og moderniseringsdepartementet 25. oktober i fjor, sto det følgende:

«Søkere må ha høyere utdannelse (...)»

Deretter kom kommunalminister Jan Tore Sanner med en «fornyet kunngjøring» der han endret teksten i utlysningen til: 

«Det er ønskelig med høyere utdannelse (...)»

Fristen ble også forlenget fra 11. november til 18. desember. Den eneste nye søkeren som dukket opp på den nye søkerlisten, var Kaldheim.

Ville ha «bredere tilfang»

– Departementet ønsket et bredere tilfang av søkere. Alle søkere har de samme mulighetene til å søke på nytt, sier Sanner til DN.

– Hadde Kaldheim fått jobben dersom den gamle teksten lå til grunn?

– Det vet jeg ikke. Departementet ønsket et bredere tilfang og da har man lagt den nye teksten til grunn, svarer Sanner.

Han vil nå endre formuleringen om høyere utdannelse i alle nye utlysninger til at det ikke lenger skal være et krav.

Den første utlysningen ble kringkastet i åtte ulike kanaler, inkludert aviser, mens den nye utlysningen kun kom tre steder: regjeringen, Nav og Delphi.

 Habilitetsvurdering i ansettelsen av Kaldheim var aldri et tema, opplyser Sanner.

– Vi er ikke nære, personlige venner, sier han.

Avviser mistanke

Helga Pedersen i Arbeiderpartiet reagerer på endringer i utlysningen:

– Forvaltningspolitisk og personalpolitisk er det svært ugreit hvis det er sånn at regjeringen har endret spillereglene underveis, sier Pedersen, stortingspolitiker i kommunal- og forvaltningskomiteen. 

Pedersen legger til at hun ikke har noen formening om hvorvidt en bør kreve høyere utdannelse av en Husbank-sjef.

– Det er viktig at det ikke kan kastes mistanke over hvilke kriterier Husbank-sjefen er ansatt på, sier hun.

Helga Pedersen i Arbeiderpartiet er skeptisk til at kommunalministeren endret utlysningsteksten til ny sjef i Husbanken underveis. 
Helga Pedersen i Arbeiderpartiet er skeptisk til at kommunalministeren endret utlysningsteksten til ny sjef i Husbanken underveis.  (Foto: Øyvind Elvsborg)

Pedersen sier Arbeiderpartiet vil gå inn i saken og stille regjeringen spørsmål om hvorfor de har endret ansettelseskriteriene.

– Det er jo bare i nødstilfeller at arbeidsgiveren må endre søknadsteksten for å få gode søkere. Det er helt uvanlig, veldig spesielt og et brudd på vanlig norm, sier Per Olaf Lundteigen (Sp) i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Sanner avviser kritikken.

– Det er ingen grunn til å stille spørsmål. Vi stiller svært høye krav til dem som får denne typen stillinger. Osmund Kaldheim er kvalifisert. Han kommer fra stillingen som rådmann, han er tidligere direktør i Imdi (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, red.anm.) og har erfaring som ordfører og statssekretær, sier Sanner.

–Ingen kommentar

– Jeg har ingen kommentarer annet enn at jeg har søkt en jobb. Og jeg er selvfølgelig veldig glad for å ha fått den, sier Kaldheim til DN.

I 2005 ble Kaldheim utnevnt til direktør i Imdi, der han satt frem til 2010. Han ble utnevnt av daværende kommunalminister Erna Solberg, som senere innrømmet at hun ikke fikk vurdert habiliteten da hun ansatte Kaldheim. 

I en tidligere cv publisert på regjeringens hjemmesider, skriver Osmundsen følgende om sin egen utdannelse:

«Selvlært med praksiserfaring innen næringsliv, organisasjonsarbeid, statlig forvaltning og kommunesektoren. Formell utdannelse er avgrenset til videregående skole (samfunnsfaglig linje), Ex.phil. og Statsvitenskap grunnfag (minus metode) UiO.»

– Jeg har aldri prøvd å påberope meg noe utdannelse som jeg ikke har, derfor har jeg alltid sagt at jeg er selvlært, forklarer Osmund Kaldheim. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Den ble kalt byen som aldri sover. Se DN-fotografens bilder av dagens Aleppo.
Se de første bildene fra den sønderskutte byen.
04:05
Publisert: