«Jeffrey Epstein hjelper med å bringe hjernevitenskap til offentligheten», står det i en pressemelding sendt fra den avdøde sexforbryterens egen stiftelse i november 2014. Han omtales som en uvanlig Harvard-investor og privat finansmann.

Epstein hadde da gitt midler til NeuroTV, en serie som drev med forskningsformidling. I pressemeldingen står det at forskerne som er med ikke er alminnelige professorer, og for å bevise dette er det to stykker som først blir trukket frem: May-Britt og Edvard Moser, nordmennene som i 2014 vant Nobelprisen i medisin.

Rehabiliterte omdømmet

På dette tidspunktet hadde det gått seks år siden Epstein tilsto å ha kjøpt seksuelle tjenester fra en mindreårig. Han hadde i flere år jobbet med å rehabilitere omdømmet, og viste ofte til sine tilknytninger til prestisjefulle institusjoner som Harvard. Epsteins stiftelser omtalte ham ofte i pressemeldinger som filantrop.

Dette bildet ble tatt av Epstein etter at han ble tiltalt i 2019.
Dette bildet ble tatt av Epstein etter at han ble tiltalt i 2019. (Foto: AP)

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik møtte Epstein i 2013, og har fortalt at han beskrev seg selv som en «filantrop som ga mye penger til gode formål».

Tar avstand

Rita Elmkvist Nilsen er pressekontakt for May-Britt og Edvard Moser ved Kavli-instituttet til NTNU.

– Kavli-instituttet tar sterkt avstand fra Epsteins ugjerninger. Vi har ikke vært klar over at pressemeldingsbyrået hans nevnte det tidligere gjennomførte Skype-intervjuet vi gjorde med forskningsformidlingsinitiativet NeuroTV, som han siden valgte å støtte, skriver hun i en epost.

Intervjuet handlet om oppdagelsen av såkalte gitterceller som gjorde at paret vant Nobelprisen.

Mannen bak NeuroTV, Jean-François Gariépy, har overfor Buzzfeed sagt at han ikke angrer på at han mottok 25.000 dollar fra Epstein.

Epstein ble funnet død på cellen i august 2019, og tok ifølge amerikanske myndigheter sitt eget liv. Han ble tidligere det året tiltalt for menneskehandel og seksuelle overgrep.

Flere nordmenn

Duoen er ikke de eneste kjente nordmennene Epstein har trukket frem, både i pressemeldinger og ved andre anledninger.

I over to måneder har DN prøvd få svar fra toppdiplomaten Terje Rød-Larsen
Tankesmien til Terje Rød-Larsen mottok penger fra den avdøde sexforbryteren Jeffrey Epstein.
01:12
Publisert:

Kronprinsesse Mette-Marit hadde et bekjentskap med ham mellom 2011 og 2013, og møtte han flere ganger, blant annet i Epsteins hjem. Slottets kommunikasjonssjef, Guri Varpe, har fortalt DN at kontakten mellom de to ble avbrutt fordi hun opplevde at «Epstein prøvde å bruke forbindelsen han hadde hatt med kronprinsessen overfor andre personer».

Flere pressemeldinger omtaler også støtte fra Epstein til tankesmien International Peace Institute (IPI), ledet av fredsmegleren Terje Rød-Larsen. IPI varslet i november at en tilsvarende sum som tankesmien har mottatt fra Epstein skulle gis bort til ofre for menneskehandel og seksuelle overgrep. Rød-Larsen har aldri svart på DNs henvendelser om Epstein.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.