– Generalsekretæren har alltid sterkt fordømt menneskehandel av kvinner og jenter. Han sa nylig at menneskehandel for seksuell utnyttelse og overgrep sannsynligvis er den mest grufulle formen for kriminalitet som finnes i dagens verden.

Det skriver talsperson Stéphane Dujarric i en epost, etter å ha blitt spurt hva FN-generalsekretæren António Guterres synes om at tankesmien International Peace Institute (IPI) har mottatt millioner fra sexforbryteren Jeffrey Epstein. Tankesmien har tette bånd til FN, og Guterres er honorær styreleder.

DN fortalte i en dokumentar i november om Epstein-støtten til den New York-baserte tankesmien ledet av den norske fredsmegleren og toppdiplomaten Terje Rød-Larsen. Timer etter publisering varslet IPI i en pressemelding at en tilsvarende sum som pengene som ble mottatt fra Epstein skal doneres videre til ofre for seksuelle overgrep og menneskehandel.

Forventer grep

Onsdag er det styremøte i IPI for første gang siden saken ble kjent. Guterres er ikke involvert i IPIs arbeid, og er ikke med på møtet.

– Har han noen mening om at IPI mottok penger fra sexforbryteren Epstein?

– Vi forstår at styret i IPI behandler spørsmålet om hvordan det skal styrke sin due diligence angående innsamling av eksterne midler.

Terje Rød-Larsen er president i IPI.
Terje Rød-Larsen er president i IPI. (Foto: Theo Wargo)

Due diligence handler om hva slags informasjon IPI samler inn om de som gir støtte.

– Så vi kan anta at generalsekretæren har bedt IPI å styrke arbeidet med due diligence?

– For å være tydelig, så har generalsekretæren, som honorær styreleder, ingen operativ eller administrativ forbindelse til IPI. Vi forventer, selvsagt, at IPI-styret håndterer denne saken, som vi forstår at de gjør.

Epstein tok sitt eget liv mens han var varetektsfengslet i august, etter at han tidligere i år ble tiltalt for menneskehandel og seksuelle overgrep. Han ble for første gang dømt i 2008, etter å ha tilstått betaling av en mindreårig kvinne for seksuelle tjenester.

Milliardæren og den tidligere rallyføreren Jean Todt er nå president i det mektige internasjonale bilsportforbundet FIA.
Milliardæren og den tidligere rallyføreren Jean Todt er nå president i det mektige internasjonale bilsportforbundet FIA. (Foto: MIGUEL MEDINA/AFP/NTB Scanpix)

Styremedlem visste ikke

Lord Michael Levy var tidligere medlem av IPIs styre, og har gått ut i DN og reagert på at han ikke ble informert om pengestøtten fra Epstein. Nå forteller nok et styremedlem, den franske milliardæren og tidligere rallyføreren Jean Todt, at heller ikke han visste om støtten.

– Jean Todt er ikke kjent med omstendighetene rundt en donasjon til IPI fra Jeffrey Epstein. Han har aldri hatt noen kontakt med ham om IPI eller i sine andre kapasiteter.

Det skriver kommunikasjonssjef Benjamin Ménard i Det internasjonale bilsportforbundet i en epost til DN. Todt er president der.

Jeffrey Epstein tok ifølge amerikanske myndigheter livet sitt i august, mens han var i varetektsfengsling.
Jeffrey Epstein tok ifølge amerikanske myndigheter livet sitt i august, mens han var i varetektsfengsling. (Foto: AP)

Har ikke svart

DN har siden starten av november forsøkt å få tak i Terje Rød-Larsen med spørsmål om Epstein. Han har ikke svart på noen spørsmål. Det har heller ikke IPIs kommunikasjonsavdeling eller Rød-Larsens assistent. Heller ikke onsdag har Rød-Larsen svart, etter å ha blitt orientert om uttalelsene til FN-generalsekretærens talsperson.

IPI-styret ledes av Australias tidligere statsminister Kevin Rudd. Han svarte DN i november, og sa at han ikke kjente til noen forbindelse mellom IPI og Epstein. Heller ikke Rudd har svart DNs henvendelse om uttalelsen fra talspersonen til FN-generalsekretæren. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.