– Jeg ville aldri hatt noe med Epstein å gjøre dersom jeg hadde vært klar over alvorlighetsgraden av hans kriminelle handlinger. Jeg burde undersøkt Epsteins fortid nærmere, og beklager at jeg ikke gjorde det, sier kronprinsesse Mette-Marit i en uttalelse sendt fra slottet til DN.

DN har kartlagt de norske forbindelsene til sexforbryteren Jeffrey Epstein, som tidligere i år tok sitt eget liv etter å ha blitt tiltalt for seksuelle overgrep og menneskehandel. I forbindelse med dette arbeidet har DN fått opplyst at kronprinsesse Mette-Marit hadde en relasjon til Epstein, og stilte derfor spørsmål om dette til slottet 22. november.

Read the english version of the story here.

Nå erkjenner kronprinsessen at hun mellom 2011 og 2013 møtte Epstein ved flere anledninger. De ble introdusert av felles bekjente i utlandet. Epstein ble dømt i 2008, etter å ha tilstått å ha betalt en mindreårig kvinne for seksuelle tjenester. Han sonet i 13 måneder.

– Gjennom mitt langvarige arbeid med internasjonale helsespørsmål har jeg sett på nært hold de store skadene seksuelle overgrep påfører barn og kvinner. Vi har alle medansvar for å bekjempe seksuelle overgrep og støtte ofrene, og jeg ønsker å uttrykke min dype sympati og solidaritet med ofrene for de overgrep Jeffrey Epstein har begått, sier Mette-Marit i uttalelsen slottet har sendt til DN på epost.

Slik var kontakten

Slottet opplyser til DN at møtene mellom de to skjedde i sosiale sammenhenger, og de fleste i USA. Ett var også i Norge.

«Et av møtene var hos Epstein. I tillegg traff kronprinsessen Epstein kort en gang han var i Oslo. Ved alle møtene var det flere personer til stede. Da kronprinsparet ferierte på St. Barts i 2012, møtte de Epstein på gaten. Da hilste Kronprins Haakon på Epstein for første og eneste gang», opplyser slottets kommunikasjonssjef Guri Varpe.

Jeffrey Epstein fotografert av politiet i New York ved arrestasjonen i 2017.
Jeffrey Epstein fotografert av politiet i New York ved arrestasjonen i 2017. (Foto: AP/NTB Scanpix)

Epstein hadde flere hjem, både i New York, Florida og Paris. Slottet vil ikke si hvilket av disse det er snakk om.

Hverken Mette-Marit eller kronprins Haakon visste noe om Epsteins fortid, ifølge kommunikasjonssjef Varpe.

– I perioden kronprinsessen hadde kontakt med Epstein, var hun ikke kjent med omfanget og karakteren av de kriminelle forholdene han hadde innrømmet og sonet for. Kronprinsessen var selvsagt heller ikke kjent med forbrytelsene som senere er blitt avdekket, sier hun.

Avbrøt kontakten

I 2013 avbrøt kronprinsessen kontakten med milliardæren.

– Kronprinsessen valgte å avslutte kontakten med Epstein i 2013, blant annet fordi hun opplevde at Epstein prøvde å bruke forbindelsen han hadde hatt med kronprinsessen overfor andre personer, forteller Varpe.

DN har stilt en rekke oppfølgingsspørsmål, men slottet ønsker ikke å kommentere ytterligere.

DN har tidligere omtalt hvordan Epstein forsøkte å få med seg minst en østeuropeisk kvinne til Norge for åtte eller ni år siden. Ingen av privatflyene tilknyttet Epstein hadde da vært i Norge, men nå viser det seg at han minst en gang på 2010-tallet har vært i landet.

Epstein var kjent for sitt mektige nettverk med base i New York. USAs tidligere president Bill Clinton tok mange turer på flyet hans, såkalte «Lolita Express». Donald Trump har kalt han en venn, noe han siden har gått tilbake på. I Storbritannia er prins Andrew for tiden i hardt vær på grunn av sitt vennskap med Epstein. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs politiske redaktør er ikke i tvil om hva som hadde skjedd om en statsråd hadde gjort som kronprinsesse Mette-Marit
– «Hvordan kunne dette skje»?
04:09
Publisert: