Administrerende direktør Leon Black har varslet at han trekker seg fra sin stilling. Dette skjer i kjølvannet av at investeringsselskapet Apollo har ferdigstilt sin granskning av hans tilknytning til avdøde Jeffrey Epstein.

Det var Black selv som ba styret iverksette denne granskningen.

Konkluderer med at det ikke er skjedd noe ulovlig

Denne ble gjort av advokatfirmaet Dechert LLP som ikke fant noe bevis for at Black var involvert i noe kriminelt sammen med Epstein. Det er dermed konkludert med at han ikke gjorde noe ulovlig.

Det Dechert derimot fant var at milliardæren Black hadde betalt Epstein 148 millioner dollar, over én milliard norske kroner, for rådgivning om skatteplanlegging.

Det kom også frem at Black donerte 10 millioner dollar til Epsteins veldedighet, som også var mer enn tidligere kjent skriver Wall Street Journal.

I rapporten står det at Black «trodde, og vitner var i stor grad enige om, at Esptein hadde gitt råd som konsulterte i mer enn én milliard og så mye som to milliarder dollar eller mer i spart skatt».

Anså Epstein som ekstremt smart og egnet

Det blir medgrunlegger av Apollo, Mark Rowan, som tar over sjefsstolen på eller før Blacks bursdag 30. juli, skriver han selv i et brev til selskapet.

I brevet fra Black, som Wall Street Journal har fått innsyn i, gir han også råd for den videre driften av selskapet, samt lover at han skal donere 200 millioner dollar av familiens penger til kvinnesaksinitiativer.

Epstein ble siktet for blant annet menneskehandel av mindreårige for snart tre år siden, etter tidligere å ha blitt dømt for å ha betalt en mindreårig for seksuelle tjenester i 2008. Epstein tok sitt eget liv i fengsel før rettssaken i august 2019.

I brevet til Apollo skriver Black ifølge Wall Street Journal at han fordømmer Epsteins handlinger på det sterkeste, og at han angrer på å ha hatt noe med Epstein å gjøre.

I rapporten blir relasjonen deres beskrevet som svakere etter en uenighet om penger i 2016, og den siste betalingen fra Black til Epstein ble gjort april 2017.

«Kort sagt, så er det ikke noe spørsmål om at Epstein gjorde betydelig med arbeid for Black og at Black genuint anså Epstein som ekstremt smart, egnet, og som sparte han for betydelige pengesummer, skriver Dechert.

«Milliardæren som sto ved Epstein»

Black er regnet som en av de mektigste på Wall Street, New Yorks finanssentrum. Formuen hans er anslått av Forbes til å være rundt åtte milliarder dollar, som gjør han til verdens 224. rikeste.

Oktober 2020 beskrev New York Times Black som «milliardæren som sto ved Jeffrey Epstein». NY Times skildret nye detaljer om hvordan Black brukte Epstein som rådgiver etter at sistnevnte i 2008 ble dømt for å ha betalt en mindreårig for seksuelle tjenester.

DN har tidligere skrevet om at Black også støttet fredstankesmien International Peace Institute med over syv millioner kroner, der Terje Rød-Larsen var president frem til høsten 2020.

Ifølge DNs kilder var både IPI-president Rød-Larsen og Black hyppige gjester i Epsteins herskapshus på Manhattan i årene etter dommen i 2008 – en beskrivelse hverken Blacks talsperson eller Rød-Larsen har svart på.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.