Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg vil bli Norges nye sentralbanksjef og uttalte tidligere denne uken at han er svært motivert for jobben. Men kan den tidligere statsministeren og Ap-lederen faktisk få den?
Det vil Venstre-topp Sveinung Rotevatn få Justisdepartementets lovavdeling til å vurdere.
– Det som handler om mulige inhabilitets-utfordringer, både for Støre og de mange andre medlemmene av regjeringen som har et ganske langt forhold til Jens Stoltenberg, legger jeg til grunn at blir klarlagt i den prosessen som nå skal være. Dersom inhabilitets-utfordringer er ventet å bli et praktisk problem, så vil det være noe som taler tungt imot en utnevnelse av Stoltenberg, sier han.
Statsminister Jonas Gahr Støre har allerede erklært seg inhabil i en eventuell utnevnelse av Stoltenberg. Habilitetsproblemer etter en utnevnelse ryddet han imidlertid fort av veien.
– Skulle det bli Stoltenberg, er det min vurdering at inhabiliteten ikke blir et problem i praksis, sa han til DN på tirsdag.
Venstre-toppen, som både var klimaminister og statssekretær i Justisdepartementet i Solberg-regjeringen, mener likevel det viktig å få belyst hva Støre og Stoltenbergs nære vennskap har av betydning.
– Lovavdelingen kan ikke vurdere noe annet enn jusen og når man er inhabil i forvaltningsrettslig forstand. Men jeg vil legge til at det ikke er det eneste som er viktig i denne saken. Når jeg har vært opptatt av sentralbankens uavhengighet, så handler ikke bare det om inhabilitet forvaltningsrettslig, men en bredere tillit i samfunnet. Mange vil jo mene at å få en sentralbanksjef som er så tett knyttet opp til regjeringen personlig og partipolitisk er en utfordring uavhengig av forvaltningsrett.
– Er Stoltenbergs vennskap med Støre et problem?
– Det er i alle fall verdt å merke seg at en nå skal utnevne en av våre aller viktigste embetsmenn i en institusjon som alle er enige om at bør være uavhengig, og statsministeren har allerede meldt seg inhabil til prosessen. Det sier noe om hvor tette forhold vi snakker om.
Rotevatn mener også man bør tenke seg godt om før det utnevnes en partipolitiker.
– Hvorvidt det er lov eller ikke, noe det helt sikkert er, er en ting. Spørsmålet er om det er klokt.
Både økonomer og jurister har uttalt seg positivt om Stoltenbergs kandidatur. Til DN sa UiO-professor Einar Lie at han tror Stoltenberg vil styrke sentralbankens uavhengighet. Jusprofessor Eivind Smith mente at habilitetsproblemer mellom Støre og Stoltenberg vil inntreffe «sjelden eller aldri.»
Rotevatn er ikke så sikker som jusprofessoren.
– Hvilke situasjoner ser du for deg at inhabilitet kan bli begrensende?
– For det første selve utnevnelsen. Det er punkt én. Ellers vil det være situasjoner der regjeringen fatter beslutninger som på et eller annet vis angår sentralbanken. Men det er vurderinger lovavdelingen bør gjøre. Men det er klart det skjer, at regjeringen gjør beslutninger som medlemmer må være inhabile til, sier han.
Sår tvil om Stoltenberg
For økonomiprofessor ved Universitetet i Chicago, Magne Mogstad, står Stoltenbergs konkurrent til jobben, visesentralbanksjef Ida Wolden Bache, høyest i kurs. Mogstad sier til DN at det er viktig at man kan ha tillit til at den nye sentralbanksjefen vil holde seg innenfor det avgrensede mandatet som Norges Bank har, både i pengepolitikken og forvaltningen av Oljefondet.
– Ida Wolden Bache fremstår derfor som en ypperlig kandidat. Hun har vært direktør for både finansiell stabilitet og pengepolitikk i Norges Bank før hun ble visesentralbanksjef. Jeg er imponert over hennes arbeid i banken både som sjef og økonom.
Mogstad mener det godt kan hende at Stoltenberg også vil bli en god sentralbanksjef.
– Her er det imidlertid mer usikkerhet. Om en tidligere statsminister blir leder av en viktig uavhengig institusjon som Norges Bank, så er det grunn til å være bekymret over hvorvidt man klarer å opprettholde det nødvendige skillet mellom partipolitikk og utøvelsen av bankens mandat, sier han og legger til at Stoltenberg dessuten har langt mindre direkte relevant erfaring og faglig kompetanse, «særlig når det gjelder pengepolitikk.»
Mogstad sier det er uklart for han hvorfor så mange mener at Stoltenbergs internasjonale erfaring fra politikk er spesielt relevant for å lede et stort investeringsfond.
– Det er i alle fall ikke slik at toppstillingene i store investeringsbanker og fond er fylt av ekspolitikere. Noen toppfolk fra finanssektoren ender opp i viktige politiske lederstillinger, men det er sjelden motsatt.
Forskjellige prosesser
Nåværende sentralbanksjef Øystein Olsen er ordknapp når DN ber ham kommentere Stoltenbergs kontroversielle kandidatur.
– Det er ikke naturlig for meg å kommentere kandidater og slett ikke deres bakgrunn og kvalifikasjoner, men jeg har jo merket meg i likhet med alle andre at det er iallfall to veldig interessante og sterke navn på den listen, men utover det har jeg ikke noen kommentar.
– Hva tror du om Stoltenbergs sjanser?
– Nei, følgelig stopper mine kommentarer der.
– Det ble jo en litt bråkete ansettelsesprosess med Nicolai Tangen, frykter du at det kan skje igjen?
– Du får ikke meg til å kommentere noe mer rundt dette. Alle prosesser lever sitt eget liv. De prosessene er ganske forskjellige, sier Olsen.
DN har i helgen forsøkt å komme i kontakt med Stoltenberg for en kommentar på utspillet fra Rotevatn, men har ikke fått svar på henvendelsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.