15. september 2010 var statsminister Jens Stoltenberg (Ap) på besøk til Murmansk sammen med utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Formålet var signeringen av delelinjeavtalen mellom Russland og Norge. Med seg hadde Stoltenberg sin ordinære tjenestetelefon, noe som er et brudd på regjeringens retningslinjer. Han hadde med seg telefonen til tross for at han ble utstyrt med en lånetelefon.

– Tidligere statsminister Jens Stoltenberg var 15. september 2010 på tjenestereise til Murmansk. I tråd med kontorets rutiner og gjeldende råd ble Stoltenberg utstyrt med lånetelefon fra SMK. Han tok også med tjenestetelefon og benyttet den på reisen til Russland, opplyser kommunikasjonssjef Trude Måseide ved Statsministerens kontor til DN.

Statsminister Jens Stoltenberg føyer seg dermed i rekken av politikere som har tatt med tjenestetelefon til høyrisikoland. Politiets sikkerhetstjeneste advarer politisk ledelse i regjeringen mot å ta med jobbtelefon til Russland, Iran og Kina på grunn av høy fare for etterretning.

– Jens Stoltenberg var på dagsbesøk til Murmansk 15 september 2010 for å delta på signeringen av delelinjeavtalen mellom Russland og Norge. Han hadde med tjenestetelefonen på denne reisen, og den ble benyttet til en samtale. Dette var ikke i tråd med gjeldende retningslinjer, og han beklager det, opplyser Stoltenbergs kommunikasjonsrådgiver Stein Hernes.

Støre brøt reglene i 2011

DN skrev tidligere på fredag om at Støres utenriksminister og dagens leder av Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, i 2011 tok med seg jobbtelefonen til Kaliningrad. Han brøt dermed Utenriksdepartementets interne regelverk. UD innførte i juni 2010 regler om at tjenestetelefoner ikke skulle være med til land med forhøyet etterretningstrussel.

Det har vært stor oppmerksomhet på politikeres mobilbruk i høyrisikoland siden juli, da det ble kjent at daværende fiskeriminister Per Sandberg (Frp) tok med seg jobbtelefonen på sin private ferie til Iran. Siden ble det også kjent at Sandberg hadde hatt den samme telefonen med til Kina uten å si fra til sitt eget departement. I likhet med Stoltenberg hadde Sandberg med seg både lånetelefon og ordinær jobbtelefon på den turen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Gråbeins Gadget Guide: Beyerdynamic Amiron Wireless Hodetelefoner
03:12
Publisert: