– Venstre har klima som toppsak og kjørte det tøft i fjor høst. Mange mener for tøft, det mener ikke jeg. Derfor støtter jeg Venstre, sier investor Jens Ulltveit-Moe.
Han forteller at overordnende spørsmål for hans egen del er klimaendringer, ettersom de vil påvirke økonomien og velferden i Norge. Hverken Høyre eller Ap, som Ulltveit-Moe har stått mellom tidligere, er gode nok på klima til at han vil støtte dem.
– Jeg ser at Jonas Gahr Støre er personlig engasjert på klima, mens Ap og LO har litt tvil. Høyre har det i programmet, men det er punkt nummer åtte i deres prioriteringer. De to partiene som jeg normalt vil velge mellom, er for meg svake på klima, sier han.
Vil ikke si pengebeløp
Ulltveit-Moe, som er styreleder i Cicero senter for klimaforskning, åpner for å støtte Venstre økonomisk og oppfordrer folk til å stemme på partiet. Han vil ikke si hvor mye han ønsker å støtte partiet med.
Tidligere har Ulltveit-Moe gitt penger til Høyre, KrF og Venstre. Før valget i 2013 ga han en million kroner til Høyre. Ulltveit Moe sier til DN at han har gitt «bare noen millioner» til politiske partier.
– Det er veldig hyggelig at Jens Ulltveit-Moe ønsker en fortsatt borgerlig regjering, med Erna fremfor Jonas som statsminister. Høyre hadde selvsagt takket ja til økonomisk støtte fra Jens Ulltveit-Moe også, men respekterer at han ønsker å gi sin støtte til Venstre, sier generalsekretær i Høyre John-Ragnar Aarset.
Han sier at borgerlig side trenger hver eneste krone for å få et jevnere økonomisk styrkeforhold på grunn av venstresidens støtte fra LO.
Arbeiderpartiet er mer skeptisk til Ulltveit-Moes valg. Stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg fra Ap mener Venstre ikke sikrer en god klimapolitikk gjennom sin støtte til den sittende regjeringen.
– Arbeiderpartiet har lagt frem en ambisiøs og konkret plan for utslippskutt og nye klimaarbeidsplasser, som har fått mye skryt av miljøbevegelsen, sier han.
Tror Venstre blir avgjørende
De siste meningsmålingene har vært så dårlige for Venstre at partileder Trine Skei Grande har avlyst alt av sommerferie. Gjennomsnittet av ni partimålinger for juni, presentert av DN i samarbeid med valgforsker Bernt Aardal, gir Venstre en oppslutning på 3,4 prosent – altså under sperregrensen. Da er sjansen mindre for at regjeringen Solberg fortsetter.
Ulltveit-Moe tror, i likhet med flere andre, at partiet kommer til å avgjøre valget.
– Venstre har vært avgjørende i flere valg. Arbeiderpartiet kom til makten tidligere da Venstre kom under sperregrensen. Så kom de over sperregrensen og tok utjevningsmandater fra Høyre, noe som igjen ga Ap makten.
Skuffet over manglende gjennomslag
Tidligere har flere tradisjonelle Høyre-velgjørere støttet Venstre for å få dem over sperregrensen for å sikre en borgerlig regjering. Blant annet Ola Mæle i 2005. Ulltveit-Moe sier at han også støtter Venstre for å sikre at dagens regjering fortsetter.
– Hvis Venstre kommer under sperregrensen i år, betyr det at Jonas Gahr Støre blir statsminister. Jeg ser gjerne at den nåværende regjeringen fortsetter og derfor støtter jeg Venstre, sier han.
Under høstens statsbudsjett trakk Venstre seg fra forhandlingene, og regjeringssamarbeidet de siste fire årene har ikke alltid vært like enkelt.
– Det som for meg er skuffende, er at Venstre ikke fikk uttelling for sitt aggressive klimaengasjement i fjor høst. Det kan ha å gjøre med partiets nokså uklare linjer på mange felt. Det er mye hopp og sprett, sier Ulltveit-Moe.
– Jeg får jo bare kjeft
Investor Ola Mæle vil ikke uttale seg til DN om å eventuelt støtte Venstre for å sikre at regjeringen fortsetter. Han har tidligere støttet både Høyre og Venstre økonomisk.
– Jeg tør ikke si noe lenger. Jeg får jo bare kjeft. La oss si det sånn at det er et spennende valg som ligger foran oss, sier Mæle.
Mæle er svært fornøyd med regjeringens innsats i de siste fire årene, og roser spesielt statsminister Erna Solberg. Samarbeidspartner Venstre er han ikke like fornøyd med.
– Jeg synes Grande og Venstre har vinglet fælt, men nå i det siste har de valgt å være klar på støtten til regjeringen. Det tror jeg er en klok strategi, sier han.
Stein Erik Hagen, Harald Møller, Morten Høegh, Petter Neslein og Eivind Astrup, som alle har støttet Høyre økonomisk tidligere, vil heller ikke si noe om å støtte Venstre for å sikre at Høyre får fortsette i regjering.
Imot taktisk stemmegivning
Forretningsmann og tidligere Høyre-ordfører i Bergen, Herman Friele, tror såkalt strategisk stemmegivning kan bli uoversiktlig og uklokt. Derfor mener han at folk må stemme etter politisk overbevisning.
– For meg blir det da Høyre, og noe økonomisk støtte følger derfor med på lasset, sier han.
Christian Ringnes, en annen milliardær og som har støttet Høyre økonomisk, er enig med Friele.
– Her har jeg ikke stort å meddele annet enn at jeg mener folk bør stemme etter sin overbevisning, sier han.
Vil ha høyere sperregrense
Den Monaco-baserte norske investoren Arne Fredly har tidligere gitt penger til Høyre, og svarer følgende på spørsmålet om han vurderer å gi støtte til Venstre for å sikre at regjeringen fortsetter:
– Det er mulig at dette ikke er et direkte svar på spørsmålet, men mitt svar er at sperregrensen må opp til minst åtte prosent. Dette er en av de aller viktigste politiske sakene vi har. Sånn som det er i dag, er det umulig å drive styringsdyktig politikk, skriver Fredly i en epost til DN.
– Uten å ha gjort noen vitenskapelige beregninger på dette, er jeg sikker på at det hadde skapt betydelig mer vekst i økonomien på mellomlang og lang sikt, på grunn av mer trygg og forutsigbar politikk, sier han.(Vilkår)