Løftet til nattogentusiastene i det hardt tilkjempede bompengeforliket har hittil fått liten oppmerksomhet. Å få tak i flere sovevogner er imidlertid populært blant togselskapene.
– Vi tar gjerne imot flere sovevogner. Tidligere i år har vi i flere måneder hatt 100 prosent belegg i våre sovevogner på Dovrebanen. De andre tre strekningene er også populære, og har ligget på 90–95 prosent, sier Vys pressesjef Åge-Christoffer Lundeby.
Søvn og tog
I avtalen fra sist helg lover regjeringspartiene 250 millioner kroner ekstra til kollektivtiltak, inkludert å «bygge om persontogmateriell til sovevogner».
Etter regjeringens jernbanereform er det nå statsselskapet Norske Tog som eier alt togmateriell, og som skal leie togene ut til de ulike togselskapene på like vilkår.
Hos Norske Tog får DN opplyst at både Vy og konkurransevinnerne, de fremtidige togoperatørene Go-Ahead på Sørlandsbanen og SJ nordover fra Oslo, har meldt interesse for flere vogner og mer søvn for passasjerene.
Den statlige togeieren antar at det er mulig å riste frem en liten håndfull vogner til ombygging. Trengs ti ekstra sovevogner eller mer, vil det knipe. Da kan det gå både to og fire år med til å lete etter eller kjøpe fra utlandet før regjeringens mål nås.
Bompengeavtalen sier ikke noe presis om hvor mange ekstra sovevogner som etter regjeringens mening skal inn i trafikken.
20 sovevogner i hele Norge
Vy rår nå over i alt 20 sovevogner som brukes på de fire nattogstrekningene Oslo-Stavanger, Oslo-Bergen, Oslo-Trondheim og Trondheim-Bodø. Det går nå to eller maksimalt tre slike vogner i hvert nattog, opplyser Vys Lundeby.
Etter konkurransene så langt er det bare nattoget Oslo-Bergen som står igjen for Vy (NSB) over noe tid. I november-desember avgjøres det om også denne strekningen havner hos en konkurrent.
Det er dyrere for passasjerene å sove enn å sitte. For en sovekupé betaler man 950 kroner, i tillegg til den vanlige plassbilletten. Men det er tillatt med inntil to voksne og to barn per sovekupé.
Dyrere om natten
Nattogene på fjerndistansene mottar statsstøtte, mens for eksempel dagtogene mellom Oslo og Bergen klarer seg selv uten tilskudd allerede i dag.
Grunnen til de høyere nattogkostnadene er at en sovevogn har 15 kupeer med 30 soveplasser, mens en sittevogn har mellom 62 og 70 plasser.
En sovevogn kan dessuten bare brukes en gang i døgnet, mens et tog som kjøres på våken tid kan gå både frem og tilbake Oslo-Bergen samme dag. I tillegg koster det mer å gjøre rent og skifte sengetøy i sovevognene. I år subsidieres nattog på de fire strekningene i Norge med i alt 161 millioner kroner. Nesten halvparten går ifølge Jernbanedirektoratet til strekningen Trondheim-Bodø.
Det er fortsatt knyttet spenning til hvor mye av regjeringens kvarte ekstramilliard som skal øremerkes flere sovevogner. Men de nye operatørene SJ og Go-Ahead kan neppe regne med mer statsstøtte ved økt sovekapasitet.
– Det er krav til sovevognkapasitet i kontraktene. Men det avtalte støttebeløpet fra staten er ikke spesifisert på sove- og andre plasser, sier kommunikasjonsdirektør Svein Horrisland i Jernbanedirektoratet.
– Vi er alltid interessert i å vurdere nye muligheter. I Sverige har interessen for nattog økt, sier Dan Olofsson, sjef for SJs anbudstrafikk. Men han ser problemer:
– Nattog er dyrt. Marginalkostnaden kunne gå ned ved å hekte på flere vogner. Men der frykter jeg at norske stasjonsplattformer er for korte, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.